Oktatás digitálisan 2.0

A COVID-19 járvány megelőzésére hirtelen bevezetett tantermen kívüli digitális oktatás nagy kihívást jelentett az iskolák, az oktatók, de a szülők és diákok számára is. Fontos volt, hogy folytatódni tudott a tanév, tanulságos volt, hogy pár hét alatt hatalmas fejlődést lehet elérni, elszomorító volt viszont az iskolarendszer sajnálatos egyenetlensége, hogy nem mindenhol és mindenkinél volt elérhető a távoli tanítás, tanulás lehetősége.

S a gyorsaság és az izoláltsági elvárás következtében jelentős többletterhelést jelentett a tanárok számára az újmódi oktatás, s több figyelmet, megértést kívánt a szülőktől, akik ugyanakkor jobban beleláthattak az iskolák, a csoportok, a tanárok életébe, működési módjába.

Amikor nincs szükség, akkor is kell fejlődés!

Az oktatás módja, felfogása nem lehet ugyanaz a rendkívüli helyzet után, mint volt előtte. Be kell építeni a sikeres digitális módszerek használatával szerzett energiákat, eredményeket, tanulságokat, el kell fogadni, hogy a fenyegetettség külső kényszere nélkül is folytatni kell, készséggé kell tenni a digitális kompetenciákat, hogy ezek magabiztos birtoklása lehetővé tegye, hogy az oktatók a megfelelő, helyzethez illő tartalmakra és az újfajta csoportmunkára tudjanak koncentrálni.

Digitális oktatás: az általánosság után jöjjenek a konkrétumok

Annak érdekében, hogy a (remélhetőleg örökre) elmúlt karanténidőszak nagyszerű munkája és extra erőfeszítései ne vesszenek el, a külső kényszer nélkül is fenn kell tartani a megújulásra való nyitottságot technikai eszközök és pedagógiai módszerek terén is, s világosan megérteni és értelmezni a digitális oktatás szintjeit, rétegeit.

Oktatási digitálisan

Ilyen megkülönböztetendő elemek:

  • a digitális kapcsolattartás platformjai, kezelésük és alkalmasságuk az oktatás eltérő formáira
  • digitális oktatás szempontjait, módszereit figyelembe vevő tananyagok, tantervek, tartalmak (e-learning)
  • a számonkérés, visszaellenőrzés, vizsgázás, minősítés digitális módjai az elvártnak megfelelő hitelesítéssel, kontrollal

A Neumann Társaság az ECDL képzési és minősítési rendszerével a digitális kompetencia széleskörű fejlesztésében, oktatásában játszik jelentős szerepet. Az ECDL kapcsán már a járvány idején is ezen fejlemények, észlelések mentén tettünk lépéseket, de a „nincs visszaút a korábbi módszerekhez” jegyében a minőségi megújítás esetünkben is elkerülhetetlen. Így megkezdtük:

  • a digitális vizsgáztatás platformjának kialakítását, bevizsgálását
  • megnyitottuk a digitális alapismeretek e-learning-ben való elsajátításának lehetőségét
  • nemzetközi szervezetünk tagjaként (ICDL Fundation)  jobban követjük annak fejlesztéseit, hamarabb honosítjuk a legújabb tudásokat a hazai igényeket követve és szolgálva (így például az angolul elkészült. felhő alapú rendszerek informatikájáról, a minden internet (IoT) megközelítésről szóló modulokat és rövidesen meglesz még nem magyarul a mesterséges intelligencia modul)

A jövő gyorsabban eljött, mint vártuk, a tantermen belül és kívül is a tudás digitális módon való megszerzése a hétköznapjaink része lett, ehhez a „mindenütt informatika” világhoz való alkalmazkodásban segít a Neumann Társaság szolgáltatásaival általában - és a digitális világban való eligazodási képességet igazoló jogosítványával is.

Szalay Imre