Fókuszban az oktatás – itt az új Hírmagazin

A közvetlenül a koronavírus és az informatika kapcsolatát bemutató lapszámok után legfrissebb Hírmagazinunk a digitális oktatás hazai és nemzetközi híreiből ad egy izgalmas válogatást. Mi sem lehet aktuálisabb, hiszen az iskolai előkészítőtől a doktori képzésig a világ tanulóinak 90 százaléka számára egyik napról a másikra vált az otthontanulás realitássá idén.

A realitás viszont sokszor különbözik az álmoktól, egy tanulmány szerint Angliában például tízből négy gyerek nem állt rendszeres kapcsolatban a tanáraival, egyharmaduk nem vett részt az órákon, 42 százalékuk nemigen küldött beadandó feladatokat. Világszerte nő az aggodalom azzal kapcsolatban, hogy mekkora is a koronavírus miatt otthoni tanulásra kényszerült gyerekek tanulási vesztesége. Egy tudományosan megalapozott becslés szerint a magyarországi felsősök közül minden ötödik kimaradt az online oktatásból. Viszont aki nem maradt ki, az mekkora előnyre tehetett szert?

Digitális eszközökre, infrastruktúrára, módszerekre és a használatra való igényre óriási szükség van, hiszen azt mindannyian tudjuk: a digitális eszközök korában jobb a tanulás –ám sokszor szembesülünk a szorongással is, tanárként, diákként, intézményfenntartóként képesek leszünk megfelelni a kihívásoknak?

Oktatási Hírmagazin

Hírmagazinunkban a legjobb példákat gyűjtöttük össze – természetesen nem csak az otthontanulásból, hiszen a digitális oktatás járványmentes időkben is új távlatokat kínál. Nemcsak inspiráló, de talán elérhetetlennek, a földi halandónak már-már sci-finek tűnő sztorikat kínálunk a VR-szemüveggel képzett űrhajósokról és a virtuális valóságban közvetített műtétről (utóbbi máris nagyon hasznos lehet az egészségügyi oktatásban), hanem aktuális híreket is a környezetünkből. A 3D nyomtatás például megjelenik az európai szakképzésben – és a fejlett gyártók készülnek a 3D nyomtatás ipari mértékben való használatára is az ipar 4.0 lázában: a felkészülés legjobb terepe pedig természetesen mindig az oktatás. Befektetés a jövőbe.

Oktatási Hírmagazin

A Neumann Társaság mesterséges intelligencia és robotika tananyagot fejlesztett, míg a tanároknak szóló IKT pedagógusoknak – nemzetközi díjas  - ECDL-modulunk évek óta elérhető bárki számára, a teljes tankönyvvel együtt, a különböző ECDL-vizsgákra pedig e-learning tananyagokkal készülhetünk. Most egy újabb színvonalas olvasnivalót kínálunk, az Oktatási Hírmagazint, a legfrissebb technikákat éjt nappallá téve figyelő blogszerkesztőnk, Kömlődi Ferenc jövőkutató, író összeállításában.

Tartsanak velünk – várjuk az észrevételeket, kiegészítéseket is, hadd tanuljunk!

https://njszt.hu/hu/newsletter/magazine