Fogyatékkal élők ECDL vizsgája a kijárási korlátozás idején

A koronavírusos járvány miatt a fogyatékkal élők távoktatásban sajátították el az ECDL modul fortélyait. Kezdetben kisebb – nagyobb technikai nehézségek mellett jól vették a tanulással kapcsolatos akadályokat.

A hallás- (hs) és mozgássérültek (ms) ebben a félévben szövegszerkesztés, prezentáció és adatbázis modult tanultak, míg a látássérülteknél (ls) vegyesen, mind a 7 modul valamelyikéből és az OCR/JAWS modult.

Önálló modulokat (képszerkesztés, webszerkesztés és elektronikus aláírás) a hallássérült tanulók tanulják, de ebben a félévben nem volt lehetőségük rá, ezért azt a következő félévben fogják elsajátítani.

A vizsga 2020. június 29. (hétfő) – 2020. július 2. (csütörtök) között az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Kiberfizikai Rendszerek Intézetén belül került megrendezésre, természetesen szigorú járványügyi szabályok betartása mellett.

A vizsgák megszervezése előtt 33-an (12 fő hallássérült, 20 fő látássérült és 1 mozgássérült) jelentkeztek. A vizsga első napjára már 5 fő lemondta a megjelenést (3 hallássérült és 2 látássérült), így 7-7-7-6 főt osztottunk be a 4 vizsganapra. A laborunk kicsi helysége miatt komoly szervezési feladat volt a vizsga szervezőnek a járványügyi szabályok (minden 3. gépen ülhettek le, plexi lap elhelyezése, szájmaszk viselése kötelező, folyamatos szellőztetés és fertőtlenítés) miatt a 1,5 órás időturnusokban a maximum 5 fő vizsgáztatása.

A vizsgák eredményeit az alábbi táblázat mutatja, összességében jól teljesítettek a fogyatékkal élők (hallás- és mozgássérültek 100%, a látássérültek 80%).

Alap modulok

2020.06.29.

2020.06.30.

2020.07.01.

2020.07.02.

Számítógépes alapismeretek

2 ls fő

2 ls fő

(1 ls fő)

-

1 ls fő

(1 ls fő)

Online alapismeretek

2 ls fő

2 ls fő

(1 ls fő)

-

2 ls fő

(1 ls fő)

Szövegszerkesztés

-

4 ls fő

5 hs fő

3 ls fő

1 ls fő

Prezentáció

-

-

5 hs fő

-

Táblázatkezelés

-

4 ls fő

-

1 ls fő

Adatbáziskezelés

5 hs fő

-

-

2 ls fő

(1 ls fő)

IT Biztonság

-

-

2 ls fő

1 ls fő

OCR/JAWS

-

-

-

3 ls fő

Megjegyzés:

  • a zárójelben lévő szám a sikertelen vizsgázó számát mutatja a sikeres vizsgázó száma mellett
  • az OCR/JAWS a látássérültek számára a prezentáció modul helyett van beépítve.

Szeretném megköszönni az Óbudai Egyetem vezetőinek, hogy ezt a vizsgáztatási lehetőséget ebben a nehéz helyzetben is maximálisan biztosították.

Cserfalvi Annamária

Cserfalvi Annamária tanít az Óbudai Egyetemen
Cserfalvi Annamária tanít nem-járványos időszakban,
részlet esélyegyenlőségi videónkból: https://www.youtube.com/watch?v=465j_GO3bNs