Platón és Arisztotelész még séta közben oktatták tanítványaikat, de hol tartunk most?

Így tanultok ti? Generációváltás a tanulási folyamatban címmel tartott előadást Adamcsik János, aki a Neumann Társaságot képviselte az egyik legsikeresebb ECDL vizsgaközpont, a Ruander Oktatási Kft. 2020. augusztus 30-án megtartott nyílt napján.

Adamcsik János ECDL-szakértő
Adamcsik János ECDL-szakértő

A változás, a fejlődés exponenciális gyorsulása a mai generáció tanulási szokásait is teljes mértékben átalakítja, hívta fel a figyelmet az előadó a múlt vasárnapi rendezvényen. Míg az ókori görögök személyes neveléssel plántálták a tudást tanítványaikba, a legnagyobb változást a Gutenberg-galaxisként fémjelzett korszak hozta el az oktatásban. Bár az utóbbi időben egyre inkább bebizonyosodik, hogy az újabb generációk, az X-től a Z-ig, illetve most már az α generáció, azaz a 2012-től születettek, az eddigiekhez képest még jelentősebb átalakulás részeseivé válnak. A tudáshoz már nem a szülők, a tanárok csatornáin jutnak el, hanem saját maguk kutatják fel, alkotják meg a számukra használható és szükséges ismereteket. Adamcsik János példaként a közösségi médiát hozza, ahol is a tartalmat maguk a felhasználók alakítják, de a legújabb eszközök: a drone, a quadkopter, az arduino megalkotásához is nagyfokú kreativitás, önállóság szükséges.

Előadás: Így tanultok ti?

A nyílt napon a képző intézmény ECDL vizsgaközpontját is bemutatták az érdeklődőknek. A Ruander Kft. informatikai szakmai tanfolyamokat, OKJ-s képzéseket, és természetesen ECDL kurzusokat is tart folyamatosan, amelyek között egyre több az online is elvégezhető képzés.