Magyar bronzérem az eJOI-n!

Szeptember 6-án, vasárnap, az ünnepélyes online záróceremóniával véget ért a grúziai szervezésű, de teljesen online megrendezett Európai Junior Informatikai Diákolimpia.

A legfiatalabb diákolimpikonokat helyzetbe hozó nemzetközi versenyen magyar diákok is részt vettek - heten Nagykanizsán gyűltek össze, egy versenyző Romániából kapcsolódott be -, szép teljesítményt nyújtva.

Dobogós helyre került Molnár István, sok szeretettel gratulálunk a sikerhez!

Molnár István
Molnár István, az eJOI magyar bronzérmese

Siker ez a felkészítő tanároknak és a Neumann Társaság tehetséggondozási programjának is, a következő megmérettetés pedig a hamarosan kezdődő IOI!

Ezen Molnár István még nem vesz részt, ő valóban még a legifjabbak közé tartozik. Az impozáns tudású fiatalemberrel rövid interjút készítettünk az eJOI kapcsán.

Melyik iskola tanulója vagy? Ki volt a felkészítő tanárod? Hányadik osztályos vagy?

A Földes Ferenc Gimnáziumban, Miskolcon tanulok, iskolai tanáraim: Takács Imre, Csató Endre, azon kívül tanított Weisz Ágoston, illetve felkészítettek még a magyar verseny szervezői, az utolsó hónapban: Dr. Zsakó László, Erdősné Dr. Németh Ágnes, Nikházy László.  A 2019/2020-as tanévben 7-es voltam. Most nyolcadikos vagyok.

Korábban vettél már részt informatikai versenyben?

7. osztály előtt algoritmikus programozási versenyben nem. A Nemesen részt vettem hetedikben (programozóin és alkalmazóin), de azelőtt, ha annak számítjuk, a Nagy Digitális Kaland versenyekben negyediktől hatodikig, bár ott nem teljesen informatikai feladatok voltak, inkább informatika és matematika keveréke. Informatikai versenyekben nem, matekversenyeken részt vettem második óta.

Mit szeretsz a legjobban az informatikában, programozásban?

Érdekes dolgokról tanulni, illetve érdekes feladatokat megoldani! Szabadidőmben is foglalkozom vele, már csak azért is, mert gyakorolnom kell. Nem csinálok igazán semmilyen nagy projektet, csak kísérletezgetek. Talán nem meglepő módon a másik kedvenc tantárgyam a matematika.

Milyen volt Nagykanizsán az eJOI-verseny? Hogy telt egy napotok, mi volt a napirend?

Délelőtt-délután volt a verseny, de utána mozgásra, focizásra, kirándulásra is maradt idő, este pedig társasoztunk. Általában fél tizenegy felé kerültünk ágyba.

eJOI csapat Nagykanizsán
Együtt az eJOI-sok Nagykanizsán. A kép bal szélén maszkban: Molnár István.

Mi volt a legizgalmasabb az eJOI versenyben?

A verseny alatt a legérdekesebb feladat a kártyatrükk volt, mert sok részfeladata volt, amelyek nem voltak túl nehezek, de túl könnyűek sem. És megemlíteném még a háromszögelést is, amelynek a megoldása elég szép volt.

Milyen érzés volt, hogy online megy a verseny – és nem hagyományos módon?

Én nem voltam még ezelőtt eJOI-n vagy hasonló nemzetközi versenyen, így nem tudom összehasonlítani a kettőt. Nekem nem volt vele problémám!

Mit szóltak a sulidban a szép helyezéshez?

Voltak, akik megkérdezték, s miután válaszoltam, gratuláltak. A legtöbb osztálytársam szerintem nem tudja: lehet, nem a legjobb tulajdonságom, de ha valamit nem kérdeznek, nem szólok.

Mik a terveid? Más versenyeken is részt szeretnél venni? Lehet, hogy a 2023-as, általunk szervezett IOI versenyen találkozunk Szegeden?

Amin csak tudok, részt veszek! És már azt is tudom, mivel szeretnék felnőttként foglalkozni: programozással.

Részletes eredménylista:

https://ejoi2020.ge/static/assets/official/Rankings/Ranking.html

Köszönjük a támogatást!

t