„Magyarország mindig magasabbra teszi a mércét” – mit tanultunk a CEOI-ból?

Úgy gondoljuk, a Közép-Európai Informatikai Diákolimpia (CEOI 2020, Nagykanizsa) megszervezése kiváló lehetőség volt arra, hogy 2023-as nagy kihívásunkra, a nemzetközi diákolimpia (IOI 2023, Szeged) szervezésére készüljünk. A nagyságrend más lesz, de számos ötlet, megoldás adaptálható. Alelnökünk és nagykanizsai házigazdánk, Erdősné dr. Németh Ágnes számos levelet, visszajelzést kapott a külföldi csapatvezetőktől, ezekből szemezgetünk.

Tomáš Pitner a cseh csapat vezetője a szállás, az ételek, a segítőkész szervezők és guide-ok minőségét is megdicsérte, szavai szerint Magyarország mindig egyre magasabb teszi a mércét, ha CEOI-szervezésről van szó. Külön kiemelte a fegyelmezettséget, az ütemterv pontos tartását, amely alapvetően fontos minden nemzetközi versenyen. Úgy látja, az IOI akkor szervezhető meg sikeresen, ha kevésbé lesz sűrű a program, hiszen a lényegesen több delegáltat sokkal nehezebb fegyelmezetten mozgatni.

Tomáš Pitner
Tomáš Pitner. Fotó: CEOI 2020.

A holland csapat részéről Eljakim Schrijvers csapatvezető rendkívül alaposan fogalmazta meg a véleményét és tanácsait. Ő is úgy látja, a CEOI ragyogó felkészülés az IOI-ra - és dicsérte a „briliáns” szabadidős programokat, a hangulatos, látványos – és a beszédek hossza szempontjából is optimális – nyitóünnepséget, a szervezést, melyet jelzése szerint a főtámogató Innovációs és Technológiai Minisztériumnak is megköszönt. Tanulságos, hogy a magyar konyhát ő kevésbé találta egészségesnek – és úgy gondolja, az IOI-n lényegesebb nagyobb kiszolgálótérre lesz szükség. Mindenképp érdemes lesz odafigyelni a különböző régiókból érkezők étkezési elvárásaira. Javaslatai szerint a kirándulásokon több szabad „bóklászásra”, szabad felfedezésre, pihenésre érdemes időt hagyni. A szponzorok által biztosított intézménylátogatásokon interaktív lehetőségeket kell kérni a fogadó féltől, úgy érdekesebb felfedezni egy-egy helyszín lehetőségeit.

Holland csapatfőnök
Eljakim Schrijvers. Fotó: CEOI 2020.

Remek tanács az is, hogy a diákok számára izgalmasak lehetnek kódolásról és a matematikáról szóló előadások, bemutatók is, hiszen egy diákolimpia nagy lehetőség a nemzetközi továbbképzésre, ismeretszerzésre, tapasztalatcserére.

Holland csapat
A holland csapat a CEOI-n. Fotó: CEOI 2020.

A német csapat (Gregor Mattl csapatvezető ) visszajelzése - a holland kollégához hasonlóan - kiemelte a nagyszerű szabadidős programokat (Csónakázó-tó) és sportolási lehetőségeket. Eljakim Schrijvers visszajelzésével ellentétben ő úgy látta, az ételkínálat kiváló volt, a vegetáriánus csapattag számára is bőségesen nyújtott választási lehetőséget. Megköszönte, hogy a szervezők figyelmesen „vigyáztak” a csapatokra, a későn érkező német csapatnak pizzát is rendeltek, nagy fokú rugalmasság jellemezte a szervezést. A feladatokat algoritmikusan érdekesnek találta, bár úgy látta, túl szoros futtatási idővel és memóriakorláttal kellett megoldani azokat.

A német csapat a CEOI-n
A német csapat a CEOI-n. Fotó: CEOI 2020.

Összességében, a holland kollégától kölcsönzött kifejezéssel élve, „super-duper”-nek találták a CEOI-t. Egy nagyobb egyetemi városban, több száz résztvevő fogadásával készülhetünk az IOI2023-ra. Remélhetőleg a pandémia jelentette nehezítő tényezők már csak rossz emlékek lesznek – egyébként az is tanulságos, hogy senki nem találta kényelmetlennek azokat a biztonsági előírásokat, melyeket ennek kapcsán szorosan betartattak a szervezők.

Akit érdekel mindez a szervezők szemszögéből is, olvassa el korábbi cikkünket!

https://njszt.hu/hu/news/2020-09-15/ceoi-az-alomtol-megvalosulasig