Adattár az iTF weblapján

Az Informatikatörténeti Fórum (iTF) szerkesztősége több, mint 5 éve épít egy weblapján elérhető Adattárat, amely folyamatosan bővülő digitális gyűjteménye a magyar informatika történetében szerepet játszott jelentősebb személyek, intézmények, termékek és rendezvények adatainak, továbbá digitalizált dokumentumoknak és videóknak.

iTF

A 2020-as évben a korábbi évekhez képest is jelentősebb mértékben, mintegy egyharmadával gyarapodott a Személyek rovat. Az itt megtalálható személyi adatlapok száma a ma is élő kollegákat tartalmazó „Ki kicsoda” alrovatban elérte már a 436 tételt, míg az „Akik már elmentek közülünk” alrovatban a 283-at.

Minden személy adatlapja egy érdemi mozaikját adja a magyar informatikatörténet egészének; a bennük említett intézmények, kollégák, termékek, tevékenységek és publikációk hozzájárulnak informatikai múltunk összefüggéseinek megismeréséhez. 

A Személyek rovat gyarapításán egy kisebb team dolgozik. Mindig nagy élmény számunkra egy-egy újabb adatlap elkészítése vagy részvétel annak kidolgozásában. Örömmel vesszük a javító észrevételeket is, legyen az akár egy már létező anyag szövegének pontosítására, bővítésére, minőségének emelésére tett javaslat, vagy akár egy olyan személy nevének megadása (elérési adataival együtt), aki a magyar informatikatörténet szereplője volt, ám adatlapja hiányzik a gyűjteményből.

Szeretettel várjuk az új évben is új szakmatársaink jelentkezését. Az adatok beküldése az itt leírt módok valamelyikén történhet,

Fogjunk össze, hogy minél több mozaik állítson emléket múltunknak!

Sikeres új esztendőt és jó egészséget kívánok minden érdeklődő számára az Adattár szerkesztősége nevében is:

Sántáné-Tóth Edit
a Személyek rovat felelőse