A Kormány több mint másfél milliárd forinttal támogatja a 2023-as IOI szegedi megrendezését

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát (IOI) 2023-ban Szegeden rendezik meg a Digitális Jólét Nonprofit Kft. (DJN), a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Neumann Társaság (NJSZT) együttműködésében. Az eseményre közel száz országból érkeznek majd középiskolás diákok. A versenyen jó eredményt elérő diákokért a világ legrangosabb egyetemei versengenek.

A hírt Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára jelentette be, és hozzátette:

„A 2023-as Nemzetközi Informatikai Diákolimpia szegedi megrendezésének kiemelkedő célkitűzése, hogy egyre több magyar fiatal számára tegye vonzóvá a digitális világot, ezzel ösztönözve őket arra, hogy informatikai felsőoktatási képzéseken szerezzenek diplomát, ezen a területen helyezkedjenek el a munka világában.”

ioiA 2019 augusztusában Azerbajdzsánban lezajlott Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI) – ahonnét a magyar csapat kiváló eredménnyel, egy arany- és egy bronzéremmel tért haza –, jelentették be, hogy 2023-ban – Neumann János születésének százhuszadik évfordulóján – Magyarország rendezheti meg a középiskolások legrangosabb informatikai világversenyét, méghozzá Szegeden, a hazai számítástechnika egyik bölcsőjében. Szegeden már az ötvenes években foglalkoztak kibernetikával, ráadásul a Neumann Társaság világszínvonalú Informatika Történeti Kiállítása is itt található.

A megjelent Kormányhatározattal a megrendezés hivatalos formát öltött. 

A rendezvényt a Digitális Jólét Nonprofit Kft. szervezi, a helyszínt az ELI-ALPS kutatási infrastruktúra köré épülő Science Park területén a Szegedi Tudományegyetem, a rendezvény szakmai hátterét és a szervezéshez szükséges szakértőket pedig a Neumann Társaság biztosítja.

„A 2023-as Nemzetközi Informatikai Diákolimpia megszervezésének lehetősége remek lehetőség Magyarország számára, hogy megmutassa magát a világnak. Az IOI-n sikeresen szereplő diákok számára a legrangosabb külföldi egyetemekre való felvételhez is jó belépőt jelent egy itt szerzett érem, de a világ legnagyobb szoftvercégei is előszeretettel toboroznak diákolimpikonokat. Nem véletlen, hiszen jó eséllyel az elkövetkező évtizedek Steve Jobs-ai, Bill Gates-ei, és Neumann Jánosai mérik össze tudásukat ezeken a versenyeken” – nyilatkozta 2019-ben dr. Beck György, az NJSZT elnöke.

Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora a megrendezés kapcsán kiemelte:

„Büszkék vagyunk arra, hogy 2023-ban az egész világon reflektorfénybe kerülhet a kiemelt kormányzati projekt keretében megvalósuló, ELI lézeres kutatóközpont köré épülő Science Park Szeged fejlesztés, amely hazánkban egyedülálló módon segíti elő a kutatási és fejlesztési erőforrások koncentrációját.”

A Kormány 1086/2021. (III. 3.) Kormányhatározata a diákolimpia támogatásáról a Magyar Közlöny 2021/34. (2021. március 3.) számában jelent meg.