A Múlt emlékeinek megőrzése az Örökség jegyében

Az iTF szerkesztősége folytatta munkáját. Rendszeres, virtuális összejövetelei alkalmából a tavalyi év értékelése mellett nagy hangsúlyt fektetett az idei év terveire.

itf-logoA hagyományos tevékenységek mint például a honlap elemeinek gyarapítása, a képgalériák alkalmazása mellett, ha a járvány engedi, videóportrék készítését és a Nagy számítástechnikai műhelyek konferenciasorozatot is folytatjuk, továbbá az olvasó mind jobb kiszolgálását és a működtetést továbberősítő fejlesztések mellett új területeken is elkezdtük a munkánkat.

Ebben az évben szeretnénk bővíteni a Tárlatok, virtuális kiállítások szélesítését a már működő Időutazás, Képeskönyv mellett. Elsőnek az Élet a Számítóközpontokban címmel. Jelenleg az információk és a dokumentumok gyűjtésén kívül a rendszerezést végezzük.

A témakör teljességéhez segítségünkre volna, ha a ’60-as, ’70-es, ’80-as évekből származó anyagokat, dokumentumokat kapnánk a számítóközpontokkal kapcsolatos emlékekről. Hogy pontosan mire gondolunk? Olyan érdekességekre és témakörökre, mint a „nagy számítógépek” (típusok, perifériák, stb.) hol, milyen módon, milyen környezetben működtek, üzemeltetési / működési / elszámolási-számlázási mód, kik működtették (személyzet, fejlesztők), hogyan használták, felhasználók típusai és hogyan használták (jelenlét, foglalt gépidő, stb.), milyen volt az élet a számítóközpontban (érdekeltség, egészség-klíma, sztorik, stb.).

A Kitekintés rovatunkat bővítjük az informatikával kapcsolatos hazai magángyűjtőkkel, bloggerekkel, honlapműködtetőkkel, elsősorban együttműködés, információgyarapítás céljából, de lényegesnek tarjuk ebben is az NJSZT integráló szerepét az informatikai múlt megőrzésének tekintetében is.

Új kezdeményezésként elindítottuk az informatikai közösségek, nosztalgiaklubok, az informatika-hagyományőrzők, stb. közösségekkel a kapcsolatfelvételt, tevékenységüknek a honlapunkon keresztüli támogatására, publicitásuk növelésére, azzal is, hogy a tevékenységükhöz szükséges „keretrendszert”, infrastruktúrát a mi rendszerünk keretében használhatják, megfelelő biztonsági és jogosultsági eljárásokon keresztül, a saját kezelésű tartalmakkal.

E tevékenységeinkkel a honlap információtartalmát kívánjuk bővíteni a korabeli témákkal, egyszersmind, nem tagadjuk, célunk a tagtoborzás a munkánkhoz és az érdeklődő látogatók számának növelése is.

Az új témákkal kapcsolatos információkat, kérdéseket, észrevételeket, javaslatokat a Kapcsolat menüponton keresztül várjuk.

Köszönjük!

További kellemes olvasást, jó tallózást a honlapunkon az Adattárban.

Informatikatörténeti Fórum - Megyery Károly