Mesterség és Intelligencia

Április 23-án mutatta be a Libri dr. Tilesch György, a Neumann Társaság MI nagykövete és Omar Hatamleh, a NASA technológiai integrációért felelős vezetője közös könyvének magyar kiadását. A könyv megjelenését a Neumann Társaság is támogatta.

Mesterség és IntelligenciaHa témáját tekintve nem is rendhagyó – az utóbbi időben valósággal elárasztották a MI-témájú kiadványok a könyvesboltokat –, de egy kiemelkedően fontos és eredeti műremek kerül az értő magyar olvasó kezeihez.

A mesterséges intelligencia (MI) emberi mivoltunk alapvető kérdéseinek újragondolására kényszerít bennünket. Egyszersmind erőteljesen és hangsúlyosan taszít bennünket ebbe az irányba, mivel mindez már a jelen, folyton beleütközünk –, és hatványozottan több, mint egy technológiai hullám. Emberi agyunknak szélsebesen kell alkalmazkodnia a mindenütt jelenlévő MI új paradigmájához. Tudatosan kell kezelnünk a benne rejlő lehetőségeket és veszélyeket. Az MI-vel kapcsolatos reakcióinkat, érzelmi hozzáállásunkat a kíváncsiság és az aggodalom osztja meg – társadalmunk erősen polarizált.

A korszak, amelyben élünk az egymással versengő MI-alapú társadalmi modellekről szól. A kínai modell, a társadalmi kreditrendszer, egyértelművé tette, hogy az MI-alapú innovációk miképp csorbítják az egyéni szabadságjogokat. (A világ legnagyobb támogatásban részesülő MI-startupjai Kínában találhatók.) Az Európai Unió és tagállamai előtt történelmi lehetőség áll az „európai MI-út” meghatározására, melyet a lassú döntéshozatali mechanizmus kedvezőtlenül befolyásol. Oroszország, bár nem MI-szuperhatalom, de az elmúlt években demonstrálta, miféle hibrid hatalomra tett szert, amely messze túlszárnyalja gazdasági erejét és globális státuszát.

Egy ismeretterjesztő mű keletkezésénél nem árt ismernünk a megbízó kilétét. A jelen esetről ez hatványozottan elmondható. Ezt a könyvet maga a NASA, az Amerikai Repülési és Űrhajózási Hivatal rendelte meg a szerzőktől, és e tény önmagában is garancia arra, hogy az olvasó az MI területének átfogó, minőségi panorámáját kapja. Amerikai fogadtatásával kapcsolatban megemlíteném, hogy a könyv 2020 augusztusában az Amazon AWS sikerlistáját vezette.

A szerzők vállalkozása nem volt kevesebb, minthogy megvilágítsák azokat az összefüggéseket, melyeket a ma felelős gondolkodású digitális polgárának – különösen egy döntéshozónak a saját területét, iparágát érintően – ismernie illik.

A könyv által számba vett MI-érintettségünk gazdagsága, szerteágazó mivolta és a téma újszerű narrációja bátor törekvés a könyvpiacon jelenleg elérhető tudományos, technológiai illetve üzleti megközelítésekkel szembe helyezkedve. Ajtót nyit ugyanis a nagynyilvánosság előtt azzal, hogy közérthetőségre törekvő nyelvezetet szorgalmaz, és ezáltal olvasását jószívvel ajánlom a téma iránt érdeklődő laikusoknak és szakembereknek – tizenkét év felett.

 

Dr. Beck György

Címke