2021. május 15-én újranyit az Informatika Történeti Kiállításunk Szegeden!

A szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában lévő múzeum 2021. május 15-től látogatható: az érdeklődők a vadonatúj, Telefónia 1890-1980 című kiállítást is megtekinthetik a helyszínen, amely a hazai telefonszolgáltatás fejlődését mutatja be a kezdetektől egészen a nyolcvanas évekig – amikor egy otthoni vezetékes vonal komoly státuszszimbólumnak számított.

fonok-titkarA kiállítás laikusoknak és szakértőknek egyaránt számos különlegességet felsorakoztat a hazai távközlés tárgyi emlékeiből és bemutatja a távközlés történetét, melyben a magyar feltalálók kiemelkedő szerepet játszottak.

Puskás Ferenc 1879 júliusában, a budapesti Gyöngytyúk (ma Gyulai Pál) utca 17. szám alatt mutatta be először a telefont, amely emeleti lakása és a földszint között biztosított összeköttetést. Később szintén ő helyezte üzembe hazánkban az első telefonközpontot, mely 1881. május 1-jén nyílt meg Budapesten, a Fürdő utca 10. számú ház III. emeletén (ma V., József Attila utca 14.), 50 előfizetővel, akik éves előfizetői díjként 180 forintot fizettek a telefon használatáért.

A kiállításon a fejlődés további, kevésbé ismert hazai reprezentánsai is bemutatásra kerülnek:

  • a Kiss-féle kékíró távírógép (1889)
  • a CB 35 „kurblis” telefonkészülék (1937)
  • egy 50 vonalas, kézi kezelésű telefonközpont (1950)
  • egy ARK-511 crossbar telefonközpont (1970-es évek)
  • az ER 256 első hazai tároltprogram-vezérlésű központ (1989)

taviroA tárlaton a tárgyak egy része kézzelfoghatóvá válik: a látogatók működés közben is szemügyre vehetik és kipróbálhatják őket. A kiállított darabokat egyébként több múzeumból, magángyűjteményből válogattuk össze.

A Telefónia 1890-1980 kiállítás 2021. május 15-től látogatható a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában (6722 Szeged, Kálvária sugárút 23.), védettségi igazolvány felmutatásával (kiskorúak esetében kísérő lehet a védettségi igazolvánnyal rendelkező szülő, pedagógus, szakkörvezető, csoportvezető).

A látogatóknak a Informatika Történeti Kiállítás szakképzett múzeumpedagógusai segítenek a berendezések bemutatásában, működtetésében.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket! A kiállítás izgalmas program általános és középiskolai diákcsoportoknak is, akár egynapos tanulmányi kirándulásként, akár szünidei elfoglaltságként is – játékos vetélkedőkkel is készülünk.

A kiállítás a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és a Szent-Györgyi Albert Agora szervezésében valósult meg.