SACI-beszámoló

Magyar Fuzzy Társaság2021. május 19-21. között zajlott az IEEE 15th International Symposium on Applied Computational Intelligence and Informatics (SACI) konferencia. A járványhelyzet miatt sajnos ismét nem tudtunk az eredetileg tervezett helyszínen, Temesvárott találkozni, ezért Zoom platformon rendeztük meg az eseményt, az Óbudai Egyetem, a Temesvári Műszaki Egyetem és az IEEE szervezésében, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság szakosztályaként működő Magyar Fuzzy Társaság közreműködésével.

A tavalyi évben még váratlanul érte a szervezőket és az előadókat egyaránt a rendhagyó forma, de hála a szerzők kitartó munkájának, a bírálók hatékony közreműködésének és a szervezők rugalmas hozzáállásának, a konferencia bebizonyította, hogy ebben a megváltozott helyzetben is megállja a helyét, hiszen akkor 46 cikk érkezett be 6 különböző országból. A kutatók gyors alkalmazkodását mutatja, hogy az idei évre mind a benyújtott cikkek számát, mind a résztvevő országok számát sikerült megduplázni, hiszen idén már 92 cikk jelenhet meg a kiadványban, melyet 13 ország kutatói nyújtottak be. Bebizonyosodott, hogy a tradicionális, nagy múlttal rendelkező, mindig fejlődni és megújulni képes konferencia kiállta a járványveszély próbáját, s megőrizte stabilitását.

A Magyar Fuzzy Társaság saját szekciót is szervezett „Special Session on Intelligent Vehicle Engineering” címmel, melyre 5 cikket nyújtottak be a kutatók, valamint immár hagyományosan PhD hallgatói szekció biztosított lehetőséget a doktori képzésben résztvevők számára a tudományos életbe való bekapcsolódásra. Idén két alkalmazott informatikai és egy alkalmazott matematikai szekció megrendezése által, ahova összesen 18 cikk került benyújtásra.

Publikálási szempontból jelentős, hogy az elfogadott cikkek újabb vizsgálat után bekerülnek az IEEE Xplore Digital Library elektronikus könyvtárba, ahol a cikkek jelentős része az Elsevier kiadó által gondozott Scopusban referált.

A résztvevők személyes találkozása ugyan ismét elmaradt, de a tudományos fejlődést nagymértékben elősegítő egymással való szakmai eszmecsere, ami további kutatásokat is inspirálhat, más formában, de mégis lehetővé vált. Találkozunk 2022-ben reményeink szerint már ismét Temesvárott.