XXVII. Multimédia az Oktatásban Nemzetközi Konferencia a Dunaújvárosi Egyetemen

2021. június 10-11.

2021-ben 27. alkalommal került megrendezésre a Multimédia az Oktatásban Nemzetközi Konferencia, a Dunaújvárosi Egyetem, valamint a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, Multimédia az Oktatásban Szakosztály immár második alkalommal történő közös szervezésében, amelynek keretében az egyetem tanárképzésének 50 éves jubileumát is ünnepelte.

A konferencia és az ünnepélyes esemény alkalmából a szervezőbizottság, az első - online - Selmeci diákhagyományok szerinti Szakestélyhez, kulturális programhoz illő jubileumi kupát avatott fel a videokonferencián résztvevőkkel közösen.

kupa1A szakmai rendezvény célja az volt, hogy elősegítse az oktatás, valamint a kutatás és fejlesztés különböző területein dolgozó, oktató hazai és külföldi szakemberek, PhD és felsőoktatási hallgatók találkozóját, a közoktatás szereplőinek tapasztalatcseréjét, egyes szakterületekhez kapcsolódó kreditek gyűjtését.

 A rendezvény két napja alatt elhangzott plenáris előadások, a három párhuzamosan futó szekció, valamint a kötetlen beszélgetésekre megnyitott három virtuális tárgyaló második alkalommal került teljes mértékben olnline formában megrendezésre. A multimédia az oktatásban tárgykörét széleskörűen és magas színvonalon, 99 szerző részéről bemutatott 65 előadás, 8 országból, több mint 250 résztvevő kísérte figyelemmel a köznevelési intézmények osztályaitól, a felsőoktatás diákjain és oktatóin keresztül, a K+F+I szakemberekig.

kupa2Az előadók és résztvevők Horvátországból, Romániából, Angliából, Svédországból, Oroszországból, Szlovákiából és az USA-ból valamint Magyarországról kapcsolódtak be a konferencia online közvetítésébe.

A színvonalas előadások nemzetközi minősítésre és publikálásra kerültek, melyek elérhetők a Szakosztály honlapján.

A konferencia ünnepélyes díjkiosztóján az MMO szakosztály által odaítélt kiemelkedő díjak is átadásra kerültek.

A „Multimédia az oktatásban gyűrű” életmű díjat Dr. Simonics István kapta, mint aki a legtöbbet tette a pedagógiailag illetve andragógiailag megalapozott multimédia-felhasználás módszereinek, felfogásának, pedagógiai illetve andragógiai szemléletének népszerűsítése és elismertetése érdekében.

A „Multimédia az oktatásban gyűrű” tananyag díjat Dr. Seres György kapta, a módszertanilag legjobbnak ítélt, pedagógiailag illetve andragógiailag megalapozott multimédiás tananyag szerzőjének elismeréséül.

A „Multimédia az oktatásban gyűrű” képzés díjat Dr. Bacsa-Bán Anetta kapta, a módszertanilag legjobbnak ítélt, pedagógiailag illetve andragógiailag megalapozott multimédia-felhasználást segítő képzés szakmai (módszertani) létrehozójának elismeréséül.

A „Multimédia az oktatásban gyűrű” örökös tag díjat Dr. Berkéné Várbíró Beáta kapta, aki a legtöbbet tette a „Multimédia az oktatásban” konferenciasorozat létrehozása, működtetése és szakmai támogatása terén" elismeréséül.

A konferencia zárásaként átadásra került a következő, immár XXVIII. NJSZT MMO rendezvény stafétája.

A 2022. évi nemzetközi konferencia szervezője a horvátországi Eszéki Egyetem lesz.

A konferencia sikeres online lebonyolítását és a kapcsolódó IKT háttérfeladatokat a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség munkatársai segítették.

Az NJSZT Multimédia az Oktatásban Szakosztály 2007. április 19.-én alakult (jogelődje: 1999. május 28-án). Jelenleg több mint 100 fő tagja a szakosztályunknak, melynek irányítását egy 11 fős elnökség látja el. Továbbá a szakmai munkát egy 9 fős Szakmai Irányító Testület, valamint az Erdélyi és az Újvidéki Tagozat is segíti.

A szakosztály fennállása óta, éves konferenciáin összesen 1337 előadás hangzott el, mintegy 1742 szerző bevonásával. A teljes konferencia-sorozaton eddig több mint 2724 érdeklődő vett részt. Külön érdekesség, hogy az első, online részvételt támogató konferencia is Dunaújvárosban, a Dunaújvárosi Főiskola és az Apple Magyarország által került megrendezésre 2009-ben, ahol 40 fő hallgatta és látta akkor az előadásokat online formában az elsők között a hazai rendezésű konferenciák közül.

A 2011. évi XVII. „Multimédia az oktatásban” konferencia először került határon túlra, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége valamint Szakosztályunk szervezésében. Ezáltal szervezetünk további célkitűzése valósulhatott meg a Kárpát-medence multimédiával foglalkozó oktatóinak, kutatóinak és szakembereinek helybeni megszólításával.