Tóth Gellért ezüstérmet szerzett a 2021-es IOI-n!

Magyar siker a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián: egy ezüst- és két bronzérem! Tóth Gellért ezüstérmet, Szabó Kornél és Varga Péter bronzérmet szerzett. Tóth Gellértet értük el telefonon.

Gellért, a Neumann Társaság nevében szívből gratulálunk ehhez az óriási eredményhez!

Köszönöm!

Magadon kívül kiknek van még szerepük a sikeredben?

Ha végiggondolom, elsősorban a szüleimnek. Mindketten programozók, és a kezdetekben – főleg édesapám – nagyon sokat támogatott. Manapság elmondható, hogy én ismerek már több algoritmust, de a mai napig kapok gyakorlati: kódolási és optimalizálási ötleteket. Vagy a kódban keresik velem a hibát, ami nagy segítséget jelent.

Akinek még köszönhetem, a most bronzérmet szerzett Varga Peti, akivel egy osztályba, az Óbudai Árpád Gimnáziumba jártunk matek tagozatra, és éveken át hajtottuk egymást, versenyeztünk egymással. Ez a versengés biztosan inspirálóan hatott mindkettőnkre. Ha jól emlékszem, már hetedikben is voltunk versenyen, de úgy a 9-10. osztályban jöttünk rá, hogy jók is vagyunk benne.

És hálásan köszönöm a felkészítőim munkáját. Először egy korábbi diákolimpikonhoz, Leitereg Andráshoz jártam különórákra, ő ismertetett meg rengeteg algoritmussal. Az utolsó években Nikházy László szakkörébe jártam. Ezek jelentették voltaképp a felkészülést. 

Gellért

Anno miért pont az Árpádot választottad?

A matek miatt. A Fazekasba nem vettek fel, a többi matek-tagozatos gimibe viszont igen, és kézenfekvőnek tűnt a legközelebbibe jönni (Gellért csillaghegyi – a szerk.).

Egyébként matekban nem jeleskedem annyira, mint például Kornél (Szabó Kornél, aki most bronzérmes lett – a szerk.), nekem az OKTV-döntő nem lett meg. Azért az emelt szintű matek érettségim 99 %-os lett.

Biztos hallottál róla, hogy nemrég zárult az EGOI, a lányoknak első ízben megrendezett Európai Lány Informatikai Diákolimpia. Neked mi a személyes véleményed, nehezebb ezen a területen lányként versenyezni, helytállni?

Én azt gondolom, hogy a potenciál pontosan ugyanúgy megvan bennük. De azt látva, hogy szinte mindenki fiú, nem hinném, hogy meghozza a kedvüket. Egyébként matekban többször van lány. Nagyon bízom benne, hogy most, hogy Nikházy Laci egy ilyen kiváló, nívós szakkört csinál, lesz a csapatban lány is.

Mi volt ezen a versenyen számodra a legnehezebb?

Az idő megfelelő beosztása. Remélem, nem túlságosan banális a válaszom. Ezt nem voltam képes mostanáig megtanulni.

Hogy kell ezt értenünk? Kevés a rendelkezésre álló idő?

Megpróbálom megmagyarázni. A második versenynapon egy egyszerű feladatot félóra alatt megcsináltam. Akkor még maradt két feladatra négy órám. Elkezdtem őket olvasni, értelmezni. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy eltűnt két óra. Nem tudom, hova lett. Pánik.

Ha tudtam volna jobban koncentrálni, akkor az extra megoldások előbb vannak meg, és többet tudtam volna megvalósítani.

Vannak testvéreid, és ők is ilyen tehetségesek?

Igen, van egy nővérem és egy öcsém. A nővérem nem reálos – szerinte – egyébként volna hozzá feje, csak őt ez nem érdekelte. Az öcsém is Árpádos és matekszakos, de nem versenyzik.

Köszönöm a beszélgetést. Nagyon sok sikert kívánunk hollandiai egyetemi tanulmányaidhoz, reméljük, hallunk majd rólad! Mesterséges Intelligencia Szakosztályunk is szívesen látja a terület fiatal szakértőit.

Dandoy Gabriella

Köszönjük a támogatást!

 

ntp

 

emmi