Interjú Veréb Elemérrel

Interjút készítettünk Veréb Elemérrel, a PROVICE Informatika Kft ügyvezetőjével. A Provice képviseli a Dynatrace cég megoldásait a régióban, a két cég a Telvice Kft-vel kiegészülve közösen támogatta a Neumann Társaságot, közelebbről a magyar lánycsapat részvételét a nemzetközi EGOI (European Girls' Olympiad in Informatics) versenyen.

 

proviceAz EGOI az első európai programozási verseny középiskolás lányok számára, az európai országok közötti társadalmi és kulturális együttműködés jegyében.

Miért tartotta fontosnak a Provice a Neumann Társaság támogatását?

A Neumann Társaság munkásságát régóta követem, és tudom, hogy számos olyan kezdeményezést felkarol, melyek kötődnek a fiatalok tehetséggondozásához. Ezzel mi is hasonlóképp vagyunk. Így nem volt kérdés, hogy amint hallottunk a legújabb kezdeményezésről, ráadásul egy olyanról, ami még a cég profiljához is illeszkedik, mi is beszállunk patrónusként.

Veréb Elemér
Veréb Elemér

Van-e esetleg személyes motivációja is az EGOI-n szereplő magyar lánycsapat támogatásának?

A Provice a középiskolás lányokból álló csapatot támogatta, amely Magyarországot képviselte az EGOI versenyen. Úgy vélem, hogy ez egy hiánypótló verseny, ahol a lányok is megmutathatják tudásukat.

Lányos apaként fogékony vagyok mindenre, ami a lányok önmegvalósítási képességeit támogatja. Amikor kisebbek voltak a lányaim, esténként az „Esti mesék lázadó lányoknak” című könyvből olvastam fel nekik történeteket. Az informatikát, különösen annak programozási ágát korábban szinte egyértelműen női foglalkozásnak tekintették, lásd a nők szerepét az amerikai űrhajózás 60-as 70-es évekbeli hőskorában. Később az informatika „elférfiasodott”, és a biztató tendenciák ellenére még mindig túl kevés nő választja az informatikai pályát.

Szerintem a lányoknak ugyanúgy helyük van ezen pályán, mint a fiúknak. Jó lenne, ha minél többen gondolnák úgy, hogy igenis „menő” nőként az informatikával foglalkozni.

Ön mit gondol, nehezített pályán mozognak a lányok az IT területén? Vagy ez egy túlhaladott sztereotípia?

A számok azt mutatják, hogy 8-10 % körüli a nők aránya az IT területen. Az okok sokrétűek lehetnek, a társadalmi okoktól kezdve az oktatási rendszerig bezárólag. Ugyanakkor szerintem nincs nemek miatti különbség a női és a férfi kvalitások között az informatika területén. A sztereotípiák lebontásának ügye még sok tennivalót kíván, hogy a lányok is magabiztosan építsék karrierjüket az informatikában.

A Provice (Dynatrace RFO) IT területen dolgozó munkavállalói nemek szerinti megoszlása milyen arányú?

A Provice-nál is fontos a diverzitás, legyen szó akár a nemek megoszlásáról a cégen belül. A Provice-nál 50 % feletti a nők aránya, amire büszkék is vagyunk. A Dynatrace fontosnak tartja a nemi egyenlőség megteremtését a cégnél. A Dynatrace ügyvezetője, John Van Siclen, a 31. legjobb CEO a női alkalmazottak számára (best CEO for women) megelőzve számos nagy és elismert technológiai céget.

Van-e tervük az EGOI verseny magyar diáklányaival a további kapcsolattartásra?

Szeretnénk egy mentorálási programot indítani a Dynatrace női fejlesztőinek közreműködésével, hogy az „EGOI lányok” első kézből informálódjanak, és hogy segítsük őket karrierútjuk kirajzolásában, lehetőségeik mind jobb kiaknázásában, ha tartósan ezen a pályán képzelik el jövőjüket.

Ön személyesen – vagy az Ön által képviselt Provice – tagja-e egyéb társadalmi szervezeteknek? Ha igen, miért, és mi a hozadéka?

A Provice régóta tagja az IVSZ-nek. Jó egy pezsgő szakmai közösség részeként kapcsolatokat építeni, programokon részt venni, szakmai, társadalmi és szektorális fejlesztési programok és stratégiák kialakításában közreműködni. Személyesen én az Etikai és Fegyelmi Bizottság tagja vagyok 3 éve, és most júniusban választottak újra a közgyűlésen.

Mivel foglalkozik a Provice, mi az a Dynatrace nevű termék?

A Dynatrace cég azonos nevű Software Intelligence Platformja az elmúlt évtizedben a technológiai és piacvezető megoldássá vált. Nagy sikernek tekintjük, hogy a terméket a Provice képviselheti a régióban.

dynatraceAmikor az IT rendszerek sikeres működtetése kerül szóba, akkor azt egy tengeralattjáró irányításához szoktam hasonlítani. Míg egy autó vezetésénél a sofőr a műszerekből származó információk mellett kilát a szélvédőn, és meg tudja állapítani az irányt, a sebességet, a pontos helyzetet, addig egy tengeralattjáró a mélyben – hasonlóképpen az IT rendszereknél – kizárólag a szenzorokra, műszerekre és a dashboardokra hagyatkozva tud sikeres működést fenntartani. A Dynatrace diszruptív megoldása ezeket a vitális szenzorokat, műszereket, dashboardokat vagy akár irányítási automatizmusokat nyújtja az IT – és üzleti rendszerek autonóm működéséhez.

A Provice képviseli a Dynatrace-t regionálisan, és immár közel 50 nagyvállalat és kormányzati intézmény használja a megoldást a digitális performanciájának fejlesztésére.

Köszönjük a beszélgetést és a támogatást!

Dandoy Gabriella