Lehet-e a munka játék? – NJSZT meetup a játékosításról (gamification)

„A munka nem játék, de közel állhat hozzá” – címmel tartottuk online meetup sorozatunk következő adását, június 30-án.

A Neumann Társaság új kezdeményezésű rendezvénysorozata, az előző alkalomhoz hasonlóan – mikor a mesterséges intelligencia társadalmi hatásairól folyt a gondolatcsere – most is nyilvánvalóvá vált, hogy népszerű, közérdeklődés övezte, fontos témaköröknek, bár van technológiai alapjuk, de alapvetően a megközelítési módjuk, a róluk való gondolkodási mód megváltozása adja a lényegüket. S ehhez ragyogó példákat kaptunk, mind az oktatás, mind a vállalati élet területéről a meetupon.

A játék flow-t okoz, az ember pozitív élményt él át. Meg lehet-e teremteni ugyanezt a munkahelyi képzésben, tanulásban, s általuk lehet-e növelni hatékonyságukat, jobban biztosítani az elköteleződést?

játékosítás

Minderről – Hancsics György felkészült moderálásával – a téma két elismert szakértőjének gondolataival gazdagodhattunk. Egyikük Prievara Tibor, aki főképp a tanári munkában használható játékosítással foglalkozik, másikuk Pusztai Ádám, kinek a játékosított ügyfélélmény kialakítása, a vásárlói élmények befolyásolása a szakterülete.

A beszélgetés valóságból kiragadott példákkal (1, 2) illusztrált üzenete, hogy a gamifikáció lényege nem a kitalált és (online vagy offline) megvalósított játék, hanem a játék pszichológiai mechanizmusainak – „az emberi viselkedés tervezhető” – tudatos és szakszerű alkalmazása, a jobb közérzet és a hatékonyabb tevékenységvégzés érdekében.

Az elhangzott kulcsszavak: motiváció – belső és mély –, a teljesítmény és a visszajelzés hatalma, közösségi befolyás. S a cél önálló gondolkodású oktatók és nagyobb szabadságfokkal bíró tanulók esetén lesz igazán eredményes.

A beszélgetés felvételről elérhető a Neumann Társaság youtube csatornáján.

A nagy érdeklődést látva a témát folytatjuk, akár újabb eseményeket szervezve, de felvetődött egy önálló szakosztály létrehozása is. Ezzel kapcsolatban várjuk az ötleteket, javaslatokat!

Szalay Imre