Nemcsak Tokióban szurkolhatunk, hanem az informatika olimpikonjainak is!

Augusztus 8-án érnek véget a tokiói nyári olimpiai játékok – a pandémia miatt 2020-ról 2021-re tevődött sportesemény lázban tartja a világot. Az ókori eredetű – és 1896-tól immár a modern nemzetek sportolói között is megrendezett esemény szép üzenetet közvetít: tisztességes versenyről, fair play-ről, világhírről. Ezt az eszmeiséget viszik tovább a tantárgyakhoz kapcsolódó diákolimpiák is – melyek közül a Neumann Társaság felel az informatikai olimpikonok felkészítéséért, nem is akárhogy!

Lássuk, kiknek szurkolhatunk az informatika olimpiákon! – a versenyeken, ahol az algoritmikus gondolkodásé a főszerep!

Mi következik még? Szurkolásra fel!

EJOI – 2021. augusztus 24-29. Ploiesti, Románia (a pandémia miatt online rendezés)

Már nem kell sokat várnunk az EJOI-ra, a „nagy” diákolimpia „előszobájára”, azaz a legfiatalabb olimpikonok versenyére! Az Európai Junior Informatikai Diákolimpiát az IOI egyfajta előversenyeként rendezik meg a 15 évnél fiatalabbaknak, idén a 2005. december 31. után születetteknek.

Idén Miskolcon, a Földes Ferenc Gimnáziumban jelentkeznek be a magyar diákok az online versenybe. Egy hivatalos, éremszerzésre jogosult és egy nemhivatalos csoport képviseli Magyarországot.

Éremszerzésre esélyesek:

Fülöp Máté (Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium),

Molnár István Ádám (Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc),

Németh Marcell (ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Szombathely),

Czanik Pál (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest)

Jegyezzük meg a Második (gyakorló) csapatot is:

Juhász-Molnár Erik (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest),

Jenei Marcell (Szent László Katolikus Gimnázium, Kisvárda),

Vámosi Bendegúz Péter (Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium),

Zsömböly Balázs (Szent István Gimnázium)

– most még csak tapasztalatot szereznek, de viszontláthatjuk őket a későbbi versenyeken!

Talán nem tűnik üres „esélylatolgatásnak”, ha megjegyezzük, hogy Fülöp Máté, Jenei Marcell és Molnár István már tavaly is delegáltak voltak, sőt! Molnár István a múlt évben bronzérmet szerzett.

(Az eJOI-team: SEPI , a várható program: SEPI , a csapatépítés részeként Miskolc környéki kirándulásokkal és társasjátékozással várjuk a diákokat.)

CEOI – 2021. szeptember 1-5., Zágráb, Horvátország (a pandémia miatt online rendezés)

Emlékezetes siker, hogy 2020-ban mi rendeztük a Közép-Európai Informatikai Diákolimpiát, mégpedig hibrid (jelenléti-online) módon, Nagykanizsán ( CEOI 2020 ), a Batthyány Lajos Gimnáziumban, melynek mestertanára, Erdősné dr. Németh Ágnes a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke…

Idén

Németh Márton Tamás (Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa),

Viczián András (Baár-Madas Református Gimnázium, Budapest),

Máté Lőrinc (Fazekas Mihály Gimnázium, Budapest) és

Gábor Dávid (Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Kapuvár)

indulnak a magyar delegációban – hogy honnan jelentkeznek be a versenyre, még nyitott kérdés. Az viszont már tudható, hogy Németh Marcinak nem lesz ismeretlen a versenyzés, hisz idén IOI-n, tavaly a CEOI-n, tavalyelőtt az EJOI-n vett részt, utóbbin bronzértékű helyezéssel. Gábor Dávid pedig 2018-ban és 2019-ben volt eJOI-csapattag.

Várhatóan hamarosan kikerül a pontos program a CEOI oldalára: CEOI 2021 (hsin.hr) A korábbi CEOI-k: NJSzT - Közép-Európai Informatikai Diákolimpia (elte.hu)

Eddigi eredmények

A tokiói olimpiával ellentétben a diákolimpiákon többen is kapnak érmet: nagyjából a versenyzők fele, az arany-ezüst-bronzérem aránya 1:2:3. Az érmesek közé bekerülni így is nagy dicsőség, hisz (informatikai) nagyhatalmak diákjai (Kína, Egyesült Államok) mellett, sokszor őket megelőzve szerepelnek kiválóan a magyar diákok. Idén már örülhettünk érmeknek, a nagy Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI) Tóth Gellért ezüstérmet, Szabó Kornél és Varga Péter bronzérmet szerzett Hungary: Results (ioinformatics.org)!

Az Európai Leány Informatikai Diákolimpián (EGOI) Éles Júlia ezüstérmet nyert.

Korábbi cikkeink és interjúk a kapcsolódó híreknél: Diákolimpiák | Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (njszt.hu) , képek az Instán: Neumann Társaság (@njszt)

EGOI magyar csapat. Fotó: NJSZT
EGOI magyar csapat. Fotó: NJSZT

És kik az „edzők”?

A diákolimpiákat válogatóversenyek, azokat pedig a Neumann Társaság Tehetséggondozási Szakosztálya által szervezett nagy hazai versenyek (pl. a Nemes Tihamér Verseny különböző kategóriái, OKTV) előzik meg. Nemcsak versenyeket szervezünk, de szakköröket is tartunk a tehetségek számára, az ELTE-vel való együttműködésben. Dr. Zsakó László, a szakosztály elnöke tavaly kapott Tehetségek Szolgálatáért életműdíjat, Dr. Horváth Gyula alelnök idén nyerte el az elismerést. Ahogy a tokiói olimpiához is kellettek az edzők, úgy IOI, CEOI, EJOI, EGOI sem lenne a középiskolai tanárok, valamint az ELTE és az NJSZT számos szakembere nélkül. A diákolimpikonokból jó eséllyel a nemzetközi top egyetemek hallgatói, majd vezető tudósok, fejlesztők lesznek. Ezzel is mérhető a tehetséggondozás sikeressége.