Diákolimpikon a világ másik végén

Beszélgetés Varga Zalánnal

 

Egy magyar tinédzser, aki bolondul a Túró Rudiért és a Wellhello zenekar számaiért. Sok ilyen magyar diák van, de Varga Zalán egy kicsit messzebb lakik, egész pontosan a világ másik végén: Új-Zéland legnagyobb városában, Aucklandban. És tehetséges programozó, aki az Új-Zélandot képviselő delegáció egyik tagja volt idén az IOI-n, a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián.

Az új-zélandi IOI-csoport
Zalán jobbról a második.

Így került látókörünkbe, a Zalan Varga Zalan Varga (ioinformatics.org) névre felfigyelve vettük fel vele a kapcsolatot – és egy magyarul kifogástalanul beszélő fiatalemberrel beszélgethettünk programozásról, tervekről… Zalán 2007 óta él a szigetországban, mindössze kétéves volt, amikor édesapja, aki IT területen dolgozik, ott kapott egy kihívást, új munkát. Pszichológus édesanyjával és informatikus édesapjával együtt laknak ebben a távoli országban, ahol minden zöld: elmondása szerint a legnagyobb városok is tele vannak fákkal, mintha egy erdőben laknának.

Új-Zélandi utcakép
A távoli ország, ahol minden zöld...

Pár szót beszélgettünk Új-Zélandról, persze ha már Túró Rudi, először a konyha kerül szóba. Mint megtudom, ez egy fájó pont, mert a család magyaros konyhát vezet, de arrafelé nem kapni túrót, a csuszába cottage cheese kerül – nem az igazi!

Más élmények viszont kárpótolják Zalánt – úgy érzem, a helyi oktatási rendszerben például jól érzi magát. Mindjárt rá is térünk a fő témánkra…

Nyilván az atyai hatás is közrejátszott, de kíváncsi lettem: hogy kerültél be a programozás világába.

A helyi legnagyobb suliba járok. A gimnázium 9-13. osztályig tart. Tizenegyedikben lehetett szakosodni IT-re. A tanítás itt is hétfőtől péntekig tart, de hat tanítási naponként vannak beosztva a tantárgyak. Hat nap alatt van öt IT óra. Ebben az oktatásban klasszikus programozási ismereteket tanulunk, de vannak robotika klubok is a suliban. Majdnem teljesen Pythonnal dolgozunk az iskolában, a fentebbi szinteken tanítanak más programnyelveket is.

Varga Zalán gimnáziuma

S hogy lett ebből versenyszintű programozás?

Első körben az Új-Zélandi Nemzeti Versenyre ( Home - NZOI ) hívta fel a figyelmem a programozótanárom – és bekerültem egy programozói tehetségkutató táborba, ott ismertem meg az algoritmusok világát közelebbről – és akkor figyeltem fel az IOI-ra New Zealand (ioinformatics.org). Egyéb versenyeken, például Ausztrál-Új-Zélandi és Ausztrál-Francia versenyeken is indultam. Részt vettem egy ausztráloknak tartott táborban is, náluk lényegesen nagyobb szervezet, infrastruktúra van erre, mint Új-Zélandon.

2023-ban mi rendezzük Szegeden az IOI-t, a világ legjelentősebb informatikai világversenyét. Találkozhatunk ott?

2023-ban én már egyetemre fogok járni, de azon még pont indulhatok. Nagyon szeretnék bekerülni a delegációba, a magyar rendezésű versenyre mindenképp szeretnék kijutni. Sokat kell tanulnom, mert sokan pályáznak arra a négy helyre… Helyi versenyekből választják ki a versenyzőket. A versenyfelkészítéshez van egy weblapunk - https://train.nzoi.org.nz/ - és táboraink, ezeket Margot Phillips szervezi.

A Neumann Társaság tárt karokkal vár. Apropó: Neumann neve mennyire közismert Új-Zélandon?

Bevallom, Neumann János nevét nem hallottam a helyi oktatás során, de IT history-t is keveset tanítanak. Nagyon érdekelne a szegedi IT-kiállítás, a múzeum, mert a kipróbálható retró játékokat én is szeretem, különösen a Commodore-osokat.

A játék esetleg a jövőképedhez is kapcsolódik?

Igen, könnyen lehet, hogy egyszer játékfejlesztőként keresem majd meg a kenyerem. Már most is fejlesztek, írok játékokat. Ez olyan, mint a Lego: szimpla alkatrészekből össze tudsz rakni egy nagyon komplex világot. Nagyon élvezem a különálló részletek összeállítását.

Tehát pár év múlva már profi programozó leszel. Mi ragadott meg ennyire ebben a hivatásban?

Igen, mindenképpen programozó szeretnék lenni – és a jövőmet Európában képzelem el. Nagyon érdekes a számomra az egész: nagyon élvezem, amikor nagyobb szoftverrészeket össze tudok hangolni – és azok működnek együtt. Amikor nagyon sok része van a projektnek, összerakom és működik... Az a pillanat, amikor hirtelen működni kezd – és az ehhez való előzetes tervezés ad élvezetet számomra a programozásban.

Nagyon örülök, hogy európai terveket dédelgetsz. Mikor voltál utoljára Magyarországon?

A pandémia miatt rég voltunk utoljára Magyarországon, de kétévente járunk, a nagyszüleim mindannyian ott élnek. Magyarországon élő barátom nincs sajnos, de új-zélandi magyar srácokkal tartom a kapcsolatot. A magyar IOI-s versenyzőket sem ismerem, de szívesen beszélgetnék velük!

Ebben nagyon szívesen segítünk Zalánnak!