Neumann Verseny Szubjektív

Benyomások egy különleges sorozatról

Idén minden máshogy alakult, mint a korábbi Neumann Versenyeken, mégis óriási öröm volt újra átélni azt az élményt, ami 2004 óta minden évben egy ünnep zsűritagoknak, tanároknak, de nagyon remélem és érzem, hogy a diákoknak is.

A verseny döntőjét idén december 9-10-én rendeztük meg. A Szekszárdi I. Béla Gimnázium csapata, élén Hajós Éva igazgatóval és Péter Miklós informatikatanárral, benne az önkéntesekkel, tanárokkal, technikusokkal (van, aki nyugdíj után csak a verseny miatt jön vissza!) és a Diákönkormányzat képviselőivel, kitett magáért. A COVID-körülményeknek megfelelően (védettségi igazolvány, maszk, fertőtlenítő, egymásra való odafigyelés), de sikerült hozni azt a közösségi találkozást, ami annyira hiányzott 2020-ban, amikor csak online tudtuk megrendezni a versenyt.

Mivel az eredményekről kiadtunk egy összefoglaló sajtóhírt, azok megismétlése helyett most csak gratulálok az összes diáknak és a felkészítőiknek. Csupa színvonalas munkát láthattunk, javarészt a verseny üzenetének, termékbemutató jellegének megfelelő előadásokkal – és minden döntős valamilyen ajándékkal és bátorítással távozhatott.

Néhány saját élményem:

  • Mindig meghat, hogy az iskola milyen elkötelezetten ápolja a versenyalapító, Kovács Győző emlékét. Erről nemcsak Hajós Éva személyes hangú beszéde és az utána levetített emlékező videó győzött meg, de az is, hogy a versenynek helyet adó terem mellett helyezték el a szekszárdi születésű informatikus és tudományos népszerűsítő életéről szóló tablósorunkat is. KGy szellemisége tényleg érződik a versenyen: van humor, lazaság, könnyedség is – és eladható termékek, gyakorlatias informatika is. Győző győzött | A jövő múltja (ajovomultja.hu)

Kovács Győzőről szóló tablók a terem előtti folyosón. Fotó: Képes Gábor
Kovács Győzőről szóló tablók a terem előtti folyosón. Fotó: Képes Gábor

  • Jó példa, mennyire magáénak érzi Szekszárd ezt a versenyt. Persze nem is gyakori, hogy egy országos, sőt, nemzetközi esemény 37 éve egy városban működik. Az iskola mellett az önkormányzat, a tankerület, a helyi cégek, informatikai vállalkozók, de még a borászok, vendéglátók is szívvel-lélekkel „Neumannosok”.
  • A zsűri egy összeszokott társaság, csapat, több taggal a 2000-es évek közepe óta minden évben Szekszárdon találkozunk, vitatjuk meg a verseny fejleményeit – követjük végig, hogy mi csapódik le (vagy épp fel) az általános iskolás és középiskolás korosztály világába az informatika újdonságai közül. Van olyan tagunk, Badics Alex, aki végigjárta a „ranglétrát”: többször volt versenyzőnk, majd felnőtt programozóként visszatért, mint egyéni támogató és zsűritag. Ez az állandó csapat egy érték, de az új tagok is értéket képviselnek és közvetítenek. Idén Tuzy Ibolya, a Szekszárdi Tankerületi Központ informatikusa révén egy, az iskolák, diákok világát aktuálisan, kompetensen ismerő informatikusnő csatlakozott hozzánk, a szponzorunk, a DXC delegáltjaként pedig az 1997-ben született Makara László mérnök-informatikus, aki nemcsak különdíjakat hozott, de aktívan részt vett, kérdezett, hozzászólt.

Makara László, a DXC delegáltja különdíjakat adott át. Fotó: Képes Gábor
Makara László, a DXC delegáltja különdíjakat adott át. Fotó: Képes Gábor

  • A legfontosabb hármas a diákoké, a felkészítő tanároké és a zsűrié. A tanárok közül sokan 10+ éve hűségesek a versenyhez, mint a vajdasági Tóth Béla tanár úr, aki a számítógéppel támogatott tervezés oktatásának mestere: idén is az ő diákja végzett e kategóriában az első helyen. De a nagy hármas igazából nagy négyes, mert a versenyhez a diákönkormányzat is sokat tesz hozzá a háttérben: szervezést, lelkesedést. Idén egy profi, menő diákzenekart is, akik a versenyhez kapcsolódó grafikai kiállításon szórakoztatták a jelenlévőket. Érdemes megnézni a versenyhez készült imázsvideót is! 17. Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny | Official Aftermovie [4K] - YouTube

  • Egyre profibb a technika, nem jöttek zavarba a szervezők a hibrid megoldásoktól sem, az élő közvetítés pedig évek óta alap. Ehhez a háttérben egy profi stúdió működött, több kameraállással. Sajnos a Teams-jelenlét így sem volt tökéletes, fáziskéséssel, illetve olykor csak chatelve tudtunk kapcsolatba lépni az online bejelentkező versenyzőkkel, ezért sem volt nekik azonos élmény a verseny, mint a jelenlévők számára. Ebből is tanulhatunk 2022-re!

Képes Gábor