A diákok által épített robotok számára nincs lehetetlen

Beszámoló a MIRK Budapest 2022-ről

Hátborzongató kép: egy lángoló épületben rekedtek barátaink. A füstös romok közé robot robog be, hogy túlélők után kutasson. Egy másik kép: egy összeomlott bányába hatol be a robot, hogy élelmiszert, védőfelszerelést juttasson el egy ember által egyelőre megközelíthetetlen járaton keresztül. Ilyen helyzeteket szimulálnak a RoboCupJunior világverseny Rescue (menekítő) kategóriái, melyekben a magyar válogatóversenyen, a Magyar Ifjúsági Robot Kupán (MIRK) hazai versenyzők is kipróbálhatták magukat és saját építésű robotjaikat.

Rendhagyó időpontban (január 23-án, vasárnap) és új helyszínen (VIK Baptista Gimnázium, Hernád utca) tartottuk a MIRK budapesti ligáit. A szervezés is rendhagyó volt, a járványügyi előírások betartásával, s így sokkal kevesebb kísérő lelkesíthette a csapatokat, összesen 10 csapat indult, illetve volt olyan csapat, amely több kategóriában is megmérettette magát, így 12 díj kiosztására kerülhetett sor. Bravúrosan küzdő csapatok, nemzetközi színvonalú megoldások születtek idén is.

A MIRK immár egy hagyományos verseny a magyar robotikai versenyek palettáján, Nyíregyházáról indult hódító útjára a versenyalapítónak, a Neumann Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete elnökének, Simon Béláné dr-nak köszönhetően. (A versenyalapító idén videoüzenetben köszöntötte a Budapesten megrendezett ligák versenyzőit.)

Budapesten is évek óta megrendezzük a MIRK-et – a Neumann Társaság szakmai támogatásával -, de a pandémia miatt 2020 februárjában tartottuk meg utoljára személyesen. Persze azóta is voltak online lehetőségek, ez a kiesés mégis óriási egy általános- és középiskolásokat megcélzó versenyben.

 

Robot
A 2_bit csapat (if. Abán Csaba, Parilla Anna, Cs. Kiss Zsófia Panna) által CAD tervezéssel, 3D nyomtatással épített, magas szintű programnyelvek használatával programozott egyedi robotkonstrukció egy számára ismeretlen, akadályokkal nehezített labirintusban tájékozódva hőérzékelők és gépi látás alkalmazásával, autonóm módon kutatja az áldozatokat. Fotó: Képes Gábor, NJSZT

 

A tapasztalt versenyzők lassan „kiöregednek” (már a továbbtanulásra koncentrálnak), a fiatalok közül sokak bemutatkozási lehetőség nélkül maradtak. A gyakorlás is nehézkes volt, sokszor nem volt lehetőség iskolán kívüli szakköri tevékenységre – pedig a csapatok egy részét nem iskolák, hanem közművelődési intézmények delegálják, például a debreceni Agóra robotika klubja.

A robotika exponenciálisan fejlődött ebben a két évben is – mondja nekem az egyik csapatvezető tanár, majd hozzáteszi: de a beszerzési lehetőségekről és a gyakorlásra fordítható időről ez nem volt elmondható.

Ne ragozzuk a nehézségeket, mert a verseny összképén ez nem látszott. Az induló csapatok – a nemzetközi RoboCupJuniorra nem minősítő, viszont kedvcsináló, belépő jellegű kategóriától a különböző profikig – nagyon sokféle, profin megépített és programozott robottal készültek.

Drukkolás
Tehetséges, kezdő csapat drukkol, hogy a vonalkövető robot jól teljesítse a feladatot.
Fotó: Képes Gábor, NJSZT

A Lego még mindig jó alap – és a Lego készletek is sokat fejlődtek az elmúlt 2 évben -, de különböző szenzorokkal, vezérlőkkel továbbfejlesztik azokat. Már egyre több iskolában van 3D-nyomtató is, a karosszéria, tartóelemek gyártására.

Minden robot egy külön egyéniség
Minden robot külön egyéniség. Általában (de nem feltétlenül) LEGO-alapokon, de sokféle megoldás létezik. 
Fotó: Képes Gábor, NJSZT

Az összkép vegyes: jópofa, kreatív „sufni-tuning” megoldásoktól (nehezékként használt, szikszalaggal rögzített mobiltelefon; szivacsból készült, s mint megtudom, igen hatékony kerék) a több százezres összértékű, profi készletekig. Mint a verseny egyik immár veterán profija, ifj. Abán Csaba meséli: a verseny előtti hetekben arasznyi ösvényeken közlekedett a szobájában, mindent elleptek a robotalkatrészek. Az eredmény egy nagyon meggyőző robot lett, melyben összesen három vezérlő működését kellett összehangolni.

ifj. Abán Csaba a 2_bit csapat robotjával. Fotó: Képes Gábor, NJSZT
ifj. Abán Csaba és a korábban VB ezüst- és bronz, EB ezüstérmes, hatszoros, immár hétszeres minősített magyar bajnok 2_bit csapat által épített robot. Fotó: Képes Gábor, NJSZT

A robotok vették az akadályokat a vonalkövető pályákon és a labirintusokban, melyek a RoboCup mozgalom szabványait követve – és az egyre nehezedő, új előírásoknak megfelelően – készültek. A legnehezebb pályán komoly emelkedővel kellett megküzdeni a robotoknak, miközben a betűvel jelölt és így felismerendő megállóhelyeket keresték, hogy ott egy-egy kis kockát, azaz „csomagot” letegyenek. Volt olyan robot, amelyik emberi módon „körülnézve” tájékozódott, a másik inkább tankra hasonlít, de high-tech módon, hőkamerával térképezve fel a környezetét.

Robotika pálya
Robotika pálya a MIRK-en. Fotó: Képes Gábor, NJSZT

Profi diákok és profi szervezés, amely Abán Csaba (a Baptista Szeretetszolgálat robotikai felkészítő tanára, egyben a Neumann Társaság Robotika Szakosztályának alelnöke) és a tanári- és zsűricsapat munkáját dicséri, no meg a minket vendégül látó VIK profizmusát is.

Örvendetesen sok lány a robotika csapatokban, ambiciózus fiatalok, akik már a nemzetközi versenyekre és az egyetemi továbbtanulásra is gondolnak (a Műegyetemen a RobonAUT verseny nagyszerű továbblépő lehet például).

Büszke robotosok baptista színekben. Fotó: Képes Gábor, NJSZT
Büszke robotosok. Fotó: Képes Gábor, NJSZT

A MIRK széria április 20-án Nyíregyházán folytatódik, az ottani ligákkal, köztük az igen látványos robotszínházzal, robotfocival, szimulált-virtuális menekítő kategóriával. Júniusban európai verseny lesz Portugáliában, júliusban Világverseny Thaiföldön – a magyar versenyzőknek már ezek a versenyek is ismerős terepet jelentenek!

Gratulálunk a versenyzőknek!

Képes Gábor

RÉSZLETES EREDMÉNYLISTA:

Rescue Beginner (nem minősítő kategória)

I. helyezett: NAGYON KOMOLY WATTAYS CSÁVÓK 
Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium

II. helyezett: DÉRI_9
Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Műszaki Technikum

III. helyezett: DÉRI_10
Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Műszaki Technikum 

Rescue Line Entry (EURCJ2022 minősítő kategória)

I. helyezett: Lightning
Baptista Szeretetszolgálat

II. helyezett: Sensor (EURCJ2022 minősítés)
Baptista Szeretetszolgálat

III. helyezett: Agóra Robotics JR
Agóra Tudományos Élményközpont Debrecen

Rescue Line (EURCJ2022 és RCJ2022 minősítő kategória)

I. helyezett: Agóra Robotics (EURCJ2022 és RCJ2022 minősítés)
Agóra Tudományos Élményközpont Debrecen

II. helyezett: DÓCZY KOALÍCIÓ
DRK Dóczy Gimnáziuma, Debrecen

Rescue Maze Entry (EURCJ2022 minősítő kategória)

I. helyezett: Lightning (EURCJ2022 minősítés)
Baptista Szeretetszolgálat

II. helyezett: Sensor
Baptista Szeretetszolgálat

Rescue Maze (EURCJ2022 és RCJ2022 minősítő kategória)

I. helyezett: 2_Bit (EURCJ2022 és RCJ2022 minősítés)
Baptista Szeretetszolgálat

II. helyezett: Roboteam E5vos
Budapesti Eötvös József Gimnázium