65 éve hunyt el Neumann János

A közös megemlékezés hagyománya

Ma 65 évvel ezelőtt, 1957. február 8-án hunyt el a 20. század egyik legfontosabb és leginspirálóbb embere: Neumann János, akinek gondolatai máig hatnak, nem csak az informatika világában. A világhírű matematikusra és polihisztorra minden évben megemlékezik a Bajcsy-Zsilinszky út 62-es szülőháza előtti emléktáblánál a Neumann Társaság és a BMSZC Neumann János Informatikai Technikum. Ez egy évtizedes hagyomány már – ez az iskola minden évben készül erre az alkalomra. A névadóról való ilyen gondos és elkötelezett megemlékezés ad reményt, hogy vannak iskolák, ahonnan jöhetnek majd nagy elmék...

Koszorúzás Neumann emléktáblájánál
Balról jobbra: Alföldi István, Menyhárt Erika, Tihanyi Zoltán és Dandoy Gabriella

Az iskola nevében Menyhárt Erika, a technikum igazgatónője koszorúzott és az iskola egyik tanulója, Nagy Gábor 12.D osztályos diák idézte fel Neumann János pályája állomásait, színes egyéniségét és az Amerikában alkotó magyar tudósokat, a „Marslakókat”, akik a jövőt alapozták meg alkotásaikkal. A szöveget Balázs Istvánné szerkesztette, s mivel nagyon tartalmas, cikkünk mellékleteként közzétesszük.

A Neumann Társaság nevében előző igazgatónk, Alföldi István mondta el gondolatait, majd ő helyezte el a Társaság koszorúját, Tihanyi Zoltán szakmai igazgatóval együtt.

AI természetesen az elmaradhatatlan, kedvenc Neumann-üzeneteivel kezdve gondolatait: „A fejlődés ellen nincs gyógymód.”, Az egyetlen biztos pont, hogy a nehézségeket okozó fejlődés hasznos és konstruktív, ugyanakkor veszélyes is. Kérdés, hogy elég gyorsan tudunk-e alkalmazkodni a változásokhoz. A legoptimistább válasz szerint az ember már korábban is keresztülment hasonló megpróbáltatásokon, és kiállta a próbát, ha nem is minden probléma nélkül. Nem lenne ésszerű már előre megpróbálni valamilyen receptet adni a követendő magatartáshoz. Csak annyit tehetünk, hogy felsoroljuk a szükséges emberi kvalitásokat: türelem, rugalmasság, értelem.”

Alföldi István utalt arra is, hogy Neumann utolsó – halála után kiadott - alkotása az emberi agy és a számítógép részletes összehasonlító elemzését tartalmazza. E téma ma is az informatikai kutatások középpontjában van.

Ez is igazolja, hogy Neumann János múlt, jelen, jövő. Felülírhatatlanul!” – hangsúlyozta előző igazgatónk, aki felidézte a Neumann Társaság általa kitalált és előszeretettel használt jelmondatát is: „Megőrizni a múlt értékeit, alkalmazkodni a jelenhez, legjobb tudásunk szerint befolyásolni a jövőt.

A jelennel és a jövővel kapcsolatos megjegyzéssel zárta gondolatait Alföldi István:

A MI-vel együtt élni nem kell félnetek jó lesz. És Neumann János tudná, hogy hova tegye a szándékosan kihagyott vesszőt!

A Neumann-i gondolatok muníciót adnak 2023-ra is, amikor a géniusz születésének 120. évfordulóját ünnepeljük. Felvettük a kapcsolatot a Neumann János nevét viselő intézményekkel – és várjuk az ötleteket, segítő javaslatokat a Neumann120 Év megünnepléséhez.

 

Csatolmány Size
A Neumann Technikum megemlékezése 208.47 KB

Galéria