Álmok álmodói: Neumann nyomában

Február 14-én nyit a Millenárison az Álmok Álmodói 20 időszaki kiállítás. A 6000 négyzetméteres tárlat két évtized után, megújulva ismétli meg az eredeti Álmok Álmodói – Magyarország leglátogatottabb időszaki tárlata – vállalását: bemutatja a magyar tudósok és feltalálók munkáit, mégpedig interaktív módon. A tárlat infokommunikációs csomópontja a Neumann Társaság több hónapon át tartó, intenzív szakmai együttműködésével készült – ez a csomópont egyébként messze nem csak a számítógépek történetéről szól. A napokban módunk volt rá, hogy megtekintsük az épülő kiállítást – szeretnénk az élményből átadni az olvasóinknak…

Az Álmok Álmodói hangulatát azok fogják ismerősnek tartani, akik jártak valamelyik nyugat-európai ország science museumában, például Bécsben, Münchenben vagy Londonban. Nagy terek, több szintű ismeretátadás, kortárs design, gondosan megválogatott – de nem túlzsúfolt – műtárgybemutató, nívós digitális technikák: összességében ezek jellemzik a tárlatot. A monstre kiállítás jelentős részletét alkotják az infokommunikáció nagyjait bemutató terek: a beszéd, az írás, a nyomtatás, a kép- és hangrögzítés, a modern informatika, a hálózat és a videojáték, továbbá a távközlés sokszor emlegetett, ismert figurái és elfeledett hősei elevenednek meg előttünk.

A Millenáris épülete.

 

Neumann János neve többször is felbukkan a tárlaton, de az infokommunikációs csomópontban központi szerepet kap egy előtte tisztelgő művészi installáció – ezen belül újabb izgalmas rétegek bontakoznak ki előttünk az IT-eszközök fejlődéstörténetéről.

Az infokommunikációs csomópont képanyagát az NJSZT Informatikatörténeti Fórum szakosztálya válogatta ki Megyery Károly vezetésével, továbbá szegedi Informatika Történeti Kiállításunkban is számos tárgyfotó készült. A kiállításrész tablószövegeit a Millenáris vezető tanácsadójaként Képes Gábor kollégánk írta, de Kutor László koncepcióalkotó munkájára és az általa kölcsönzött, egyedi ritkaságú tárgyakra is számíthatott a rendező csapat.

Az infokommunikációs csomóponthoz egy interaktív idővonal is kapcsolódik a Mesterséges Intelligenciáról. A Dömölki Bálint vezetésével készült összeállítás – érintőképernyős applikáció formában bemutatott Timeline - segítségével a Millenáris látogatói pár QR-kód használatával szörfölhetnek az Informatikatörténeti Adattár tartalmai között.

Az Álmok Álmodói 20 kiállítás infokommunikációs csomópontjának vezető tanácsadója Képes Gábor Kemény János-díjas informatikatörténész muzeológus, az NJSZT marketingigazgatója volt. Részlet a készülő tárlatból. Fotó: NJSZT

Mi tehát ezt a „csomópontot” ajánljuk elsősorban. Tanulságos megismerni az infokommunikációhoz adott magyar hozzátételt Kempelen Farkastól a mai startupokig. De hangsúlyozzuk, hogy ez csak az egész tárlat egy részlete: az informatikai gondolkodásmód és az informatikai alkalmazások egy sor más tudományterületen is szerepet kapnak. Feltétlen ajánljuk például a mezőgazdaságról, a meteorológiáról, az űrkutatásról szóló részeket, no meg persze az alaptudományokat, köztük különösen a matematikát bemutató teret. Az Álmok Álmodói jó arányérzékkel és ízlésesen büszkélkedik: hamis, túlzó legendák gyártása helyett azokra az elmékre fókuszál, akik egy-egy valós problémából, igényből kiindulva járultak hozzá a tudomány fejlődéséhez.

Az Álmok Álmodói 20 kiállítás infokommunikációs csomópontjának vezető tanácsadója Képes Gábor Kemény János-díjas informatikatörténész muzeológus, az NJSZT marketingigazgatója volt. Részlet a készülő tárlatból. Fotó: NJSZT

A kiállítás egy évig látogatható, a Neumann Társaság kész kapcsolódó programokkal hozzájárulni a működtetéshez. A 2022-ben végül online megrendezett Magyar Informatika Napját is e térbe álmodtuk eredetileg, szívesen szolgáltatunk hasonló tartalmakat. Egy év hamar elröpül – reméljük a kiállítás sikere igazolja majd a munkát, a fájóan hiányzó science museum funkciót legalább részben pótolva Budapesten.

 

Az Álmok Álmodói felületei:

Álmok Álmodói 20 | Facebook

Millenáris – Álmok Álmodói (millenaris.hu)

Infokommunikáció – Millenáris (millenaris.hu)

Millenaris - jegyek