Fókuszban: A Computer&Art

Folytatjuk újszerű szakmai sorozatunkat, a Neumann-meetupokat. Nagyon friss, aktuális témát választottunk a következő számára: a mostanában sokat emlegetett NFT-ről és általában, a (képző)művészet és informatika kapcsolatáról beszélgetünk február 23-án, 15 órától.

A már bevált, kissé kötetlenebb módon, rövid előadásokkal és az azokra való, a közönséget bevonó reakciókkal.

A meetupjainkon a digitalizációnak az élet talán kevésbé megszokott területein való megjelenését igyekszünk bemutatni. Ilyen volt a játékosítás, a sport, s most a művészet. Biztos mindenki hallott róla, sokakat érdekel az e-művészet áttörése, hogyan lehet érték, egyedi és hogyan mutathatjuk meg, büszkélkedhetünk a digitális művekkel.

A ragyogó apropó az, hogy a Neumann Társaság együttműködik a legrangosabb kortárs gyűjteménnyel, a Ludwig Múzeummal új kiállításában, ahol 70-es évekbeli, számítógéppel alkotott művek bemutatását segítettük egy korabeli masina kölcsönzésével. De még aktuálisabb apropó az, hogy a digitalizáció ma már mindent behálóz, s ez alól a műalkotások készítése, a kultúra fogyasztása és a műgyűjtés sem lehet kivétel. 

 

Az író képzőművész és a halálcsillag tervei

Rieder Gábor kurátor a {SCRIPT:ABSTRACT} Frey úr ír című időszaki tárlatot mutatja be kedvcsináló jelleggel. A tárlatra a Neumann Társaság szegedi Informatika Történeti Kiállításából adtunk kölcsön egy PDP-11/45 számítógépet. Hogy kerül a rack szekrény a műalkotások közé? A magyar Frey Krisztián (1929-1997) 1970-től Zürichben élt és dolgozott - és ott, a Zürichi Műszaki Egyetemen kapott gépidőt arra, hogy a computer art akkor nagyon újszerű témájával kísérletezzen. Frey a non-figuratív festészet igen eredeti képviselője a korszakban – számos műve kapcsolódik az íráshoz, irodalomhoz. Tehát míg Tandori Dezső vagy a párizsi Magyar Műhely költői a szöveg felől közelítettek a képhez, ő fordítva tette meg ezt az utat. A számítógép mellett kiállított leporellókon láthatóak azok a képei / programjai, melyek karakterekből állnak, akár egy ismeretlen nyelven írt verseknek is tekinthetőek.

PDP a Ludwigban. Fotó: Megyery Károly

A számítógépes kísérleteihez használt PDP 11/45 a korszak egy sikeres, professzionális konstrukciója volt, ilyen típust használtak a Star Wars – Egy új remény (1977) számítógépes grafikáihoz, a térbeli Halálcsillag zöld-foszfor animációjához is.

Informatika és művészet napjainkban

A meetupon Rieder Gábor után Gajzágó György szólal meg, aki elkötelezett támogatója a kortárs művészetnek, az által felépített Kortárs Műgyűjtő Akadémia számos résztvevő számára tette érthetővé a laikusok által furcsának vagy meghökkentőnek tartott alkotásokat. További kötődése az informatikához, hogy profi módon használja a közösségi médiát, segítve ezzel az elérést. Áttekintő előadásában tehát várhatóan a kortárs képzőművészet és a digitalizáció kapcsolatát több szinten is megismerhetjük: hogy kerül számítógép a műterembe?

A meetupon betekintést nyerhetünk egy egészen friss jelenségbe is. A világ első sms-üzenete 2021 decemberében tűnt fel a műtárgypiacon, közel 40 millió forintnak megfelelő összegért adták el digitális műtárgyként, azaz NFT-ként (ún. nem helyettesíthető token) – a legtöbben talán ekkor figyeltek fel az NFT szóra. Lehet-e egy nem kézzelfogható digitális termék műalkotás? Hogyan kezeljük, hogyan biztosítsuk a tulajdonjogát? Valóban tartja majd az értékét? És hogy függ össze mindez a blockchain (blokklánc) hullámmal?

Kacsuk Péter, a SZTAKI laborvezetője egy mérnök kollégánk. Informatikus, akiket nagyon szeretünk „kockának” látni. Azonban egy kockának is vannak legömbölyített élei, melyen keresztül behatolhat a kultúra is. Az évek során vált műgyűjtővé, de a kocka mivolta tette fogékonnyá a technológiai újdonságokra. Így lett ő az első magyar NFT műalkotás tulajdonosa: Weiler Péter Bitcoin bánya az Alföldön című képét vásárolta meg 2021.  március 9-én, mintegy félmillió forintnak megfelelő összegért.

A computer art számunkra egy aranybánya – várjuk a további információkat, tudást a digitalizáció által összekapcsolódó területekről.

A meetup programja:

Művészet, Informatika és az a titokzatos NFT | Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (njszt.hu)

A Neumann Társaság állandó kiállítása:

A jövő múltja | Megőrizni a múlt értékeit, alkalmazkodni a jelenhez, befolyásolni a jövőt. (ajovomultja.hu)

A Neumann Társaság virtuális múzeuma:

Nyitóoldal - ITF, NJSZT Informatikatörténeti Fórum