Égető szükség van a nők nagyobb bevonására

Dr. Szlávi Annával beszélgettünk a Nők és Lányok a Tudományban Világnapon.

A nők bevonása a társadalmi egyenlőség jegyében is fontos, de az IT szektornak is ez az érdeke – mondja dr. Szlávi Anna, a Neumann Társaság NOKIT szakosztályának tagja, a nők informatikában betöltött szerepének kutatója, akivel marketingigazgatónk, Képes Gábor beszélgetett tennivalókról, példaképekről, kutatásokról. Egy mai példaképpel, aki "felmenői révén" is kötődik az NJSZT-hez...

Ma, február 11-én van a Világnap. Az ENSZ kezdeményezéséről mi is hírt adunk. Korábban pedig beszéltünk azokról az európai felmérésekről, amelyek bizonyítják, hogy mekkora szükség lenne női informatikusokra. Te hogy látod a jelenlegi helyzetet?

Nők és Lányok a Tudományban Világnap

Égető szükség van a nők nagyobb bevonására, mert az utóbbi évtizedekben – épp amióta az informatika presztízse megugrott – borzasztó kevés nő dolgozik a szakmában. Nemcsak a társadalmi egyenlőség jegyében kell ezért tennünk, hanem az informatikai szektor érdekében is: egyrészt komoly munkaerőhiány van a tech-iparban, másrészt számos kutatás bizonyítja, hogy a csapatmunkát, sőt a végterméket – vagyis a szoftvereket – is jobbá teszi, minél színesebb a munkaerő.

Részese vagy a Neumann Társaság kezdeményezéseinek, közösségének, hiszen a NOKIT (Nők az Oktatás, Kutatás, Informatika Területén) tagja vagy. A közösség révén milyen konferenciákon, érdekes projektekben vettél, veszel részt?

Szlávi Anna
Dr. Szlávi Anna

A NOKIT-nak köszönhetem, hogy a debreceni ADA konferencián részt vehettem 2020-ban, tavaly pedig a DidMatTech konferencián képviseltem a munkacsoportot. Szakosztályunk vezetőjének köszönhetem azt is, hogy az európai szintű EUGAIN projektbe és ezen keresztül az Informatics Europe-ba bekerültem – velük voltam októberben a European Computer Science Summit (ECSS)-on Madridban.

A Talyigás Judit által jegyzett, női példaképeket kutató projektünkben is találkozunk a neveddel. Mit vársz ettől, megváltoztathatja az informatikusnők megítélését a női példaképek felmutatása?

Bízom benne, hogy ez a fajta láthatóság több szinten is hozzá tud járulni a nők helyzetéhez az IT-n belül. Részben segíteni fog példaképeket teremteni a fiatalabb generációnak, ami azért fontos, hogy lássák, igenis van helye a nőknek a STEM-ben is.

Női példaképek
Legendás magyar informatikusnők Talyigás Judit projektjében, fotók forrása: Nyitóoldal - ITF, NJSZT Informatikatörténeti Fórum

Sok kutatás rámutat, hogy a példaképek és a mentorok szerepe döntő a pályaorientáció során. Másrészt, azt remélem, olyan módon is hasznos tud lenni ez a gyűjtemény, hogy emlékeztesse a – ma főleg férfiakból álló – szakmát, hogy – legalábbis szüleim benyomása szerint – korábban nem volt ennyire férficentrikus a pálya.

A szüleim egyetemi évei alatt – amikor még nem volt ennyire felkapott az informatika –, elbeszélésük szerint 50%-ban voltak a nők a 70-es évek ELTE-jén! S volt olyan idő, a kezdetekben, amikor a programozás világszinten is tipikusan „női munka” volt, A számolás joga című film hűen illusztrálja a helyzetet.

A számolás joga, amerikai film, 2016.
A számolás joga, amerikai film, 2016.

Édesapád, dr. Szlávi Péter a Neumann Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának alelnöke, egyik első Tarján-emlékérmesünk. A Ti családotokban mennyire vezetett egyenes út az informatikához, a Neumann-közösséghez?

Őszintén szólva, semennyire. ?? Habár mindkét szülőm programtervezőként végzett és mindkettőnek volt/van köze az NJSZT-hez, hiszen édesanyám, Kecskés Zsuzsa az ECDL-vizsgáztatásban volt benne évtizedekig. Én magam – eleinte úgy tűnt, teljesen – más pályára léptem. Nyelvészetből doktoráltam – és tény, hogy idő közben megtanultam pythonozni egy random projekt kedvéért – csak a bölcsész-fokozatszerzés után vezetett az út az informatika felé, majd a Neumannhoz. Mindig is a nők helyzetével foglalkoztam: kezdetben a nyelven, most az oktatáson keresztül.

Dán Klára, Neumann János
Az elektronikus számítógépek programozásának úttörője, Dán Klára és férje, a modern számítógépek működési elveinek atyja, Neumann János. Középen a kutyájuk, Inverz.
Fotó forrása: [PDF] John von Neumann's Analysis of Gaussian Elimination and the Origins of Modern Numerical Analysis | Semantic Scholar

Az egyetemen – ELTE IK-n – milyen kutatásokkal foglalkozol?

A kutatásaim fókusza a nők az informatikán belül. Azt vizsgálom, hogy mi az oka ennek az eltolódott nemi aránynak és hogyan lehetne javítani rajta. Tehát elsősorban azt kutatom, mi akadályozza meg a nőket abban, hogy informatikai pályára lépjenek, különösképpen az oktatásban.

Nők az IT-ben, 2018.
Girls and women under-represented in ICT - Products Eurostat News - Eurostat (europa.eu)

A legfőbb – strukturális, társadalmi és pszichológiai – visszatartó erőket elemzem ebben a cikkemben:

A példaképek szerepéről is írtam, például ebben a cikkemben:

Illetve esettanulmányokat is csináltam tavaly, részben a Lányok napjához kapcsolódóan, részben a saját egyetemi kurzusaim kapcsán:

Hírlevelünkben épp tegnap népszerűsítettünk egy új kérdőívet az online oktatásról szerzett tapasztalatokról. Milyen eredményeket, irányokat vársz a kérdőívtől, hogy fogjátok feldolgozni azt?

Ezúton is köszönjük a megosztást! Rumbus Anikó kollégámmal hoztuk létre ezt a kérdőívet annak érdekében, hogy lássuk, a pedagógusok milyen tapasztalatokat szereztek a digitális oktatás során. Köztudott, hogy nagyon nagy a munkaerőhiány a közoktatásban, különösen a pandémia kezdete óta. Kíváncsiak vagyunk rá, hogy a digitális oktatás hogyan járult hozzá ehhez. Illetve érdekel, hogy vajon az online oktatás hozott-e módszertani tanulságokat, új eszközöket is.

Meddig lehet még csatlakozni a kitöltőkhöz?

Február végéig várjuk a válaszokat, utána elindul az adatok feldolgozása. Itt még egyszer közzé tenném a linket. Köszönjük mindenkinek a megosztást és a kitöltést!

KG