iTF: megint előreléptünk

Ismerd meg a mesterséges intelligencia múltját!

Az Informatikatörténeti Fórum az Adattár szerkesztőségének munkája segítségével elindította a virtuális tárlatlátogatásokat, amelyek alapadatai az Adattárban tárolt széleskörű információk. A virtuális tárlatlátogatásnak a korábban készített Időutazás  az egyik elő- és sikertörténete, most a Tárlatok rovat bővül az Álmok Álmodói 20 kiállításon is nagy sikert aratott

Mesterséges Intelligencia Múltja Magyarországon (MIMM) 

idősoros tárlatlátogatással, amely 1961-2017-ig mutatja be e szakmai terület történetét, fejlődését, Dömölki Bálint összeállításában, Sántáné-Tóth Edit emlékének ajánlva.

MI múltja
MIMM - az itf.njszt.hu oldalról elérhető változat interaktív, rákattintható linkekkel!

A korai Mesterséges Intelligenciát (MI) még szakértői rendszernek hívtuk, de logikája, felépítése megegyezett a mai korszerű, nagy teljesítményű számítógépekkel és nagy adathalmazzal rendelkező, mai Mesterséges Intelligencia rendszerekkel.

A bemutatott, sok-sok hivatkozással ellátott tárlat felöleli a Számítógépes nyelvészet, Logikai programozás, Nemzetközi konferenciák, Gyűjtemények, Kutatások, MI területek témaköreit.

2022 februárjában a magyar tudósok és feltalálók munkásságát átfogóan bemutató kiállítás nyílt a Millenárison, Álmok Álmodói 20 címmel. A tárlat Infokommunikációs csomópontja  szakmai együttműködésünkkel készült, melynek keretei között nagyon sok fotót, dokumentumot biztosítottunk gyűjteményünkből és a jelen MIMM összeállításunkon alapuló, de a tárlat igényeire alakított és a jövő tendenciáinak bemutatásával is kibővített Idővonalon  is látható a kiállításon, érintőképernyős applikációként. Mindenkinek ajánljuk az Álmok Álmodói 20 megtekintését, különleges élmény!

A szerkesztőség folytatja a virtuális tárlatlátogatásokkal kapcsolatos tevékenységét az Adattárban lévő mintegy 5000 tétel minél szélesebb körű, több oldalú bemutatásával és ehhez is várjuk az újabb témákra, területekre a  javaslatokat. Köszönjük.

MK