Nőnapi köszöntő: adalékok Ada követőinek

A nemzetközi Nőnapon sok munkahelyen hagyomány virágot, csokoládét adni a nőknek – nem akarunk ünneprontók lenni, az ajándékozás az adó és a kapó félnek is örömet okoz. De ez az ünnep egész mást jelent alapvetően: a nők egyenjogúságára és emberi jogaira hívja fel a figyelmet. És ha ajándék helyett őszinteséget adnánk, mondjuk ki: bizony IT területen is van még tennivalónk…

Az ünnep hagyományai a 19. század közepére nyúlnak vissza, amikor – március 8-án – magasabb fizetést és normálisabb munkafeltételeket követelő textilipari dolgozó nők tüntettek New York utcáin. Erre is emlékezve az 1910-es évek elején tartották meg a világon először a nemzetközi nőnapot: Ausztriában, Dániában, Németországban, Svájcban és hamarosan Magyarországon is, bár hivatalosan csak 1948-tól ünnepeljük, ahogy írtuk: virággal, bonbonnal…

Az informatika gyökerei is valahova a 19. század közepére nyúlnak vissza: 1843-ban egy hatalmas tehetségű fiatal nő írt egy angol tudományos lapban Charles Babbage „analitikai gépéről”, Ada Lovelace, a neves költő, Lord Byron lánya. Eredetileg ő „csak” egy tudományos cikk fordítója volt, de a kreativitása és tudása túlszárnyalta a feladatot: kiterjedt jegyzetet írt, amely bemutatja, hogyan lehetne egy műveletsorral lépésenként megoldani egy matematikai problémát… Ada hatása akkora volt, hogy azért, ahogy leírta, hogy lehetne géppel kódokat, parancssorozatokat, ciklusokat készíteni, az első programozónőnek is nevezik.

Ada Lovelace
Ada Lovelace

Az igazi, mai értelemben vett számítógépek csak egy évszázaddal később jelentek meg: az ENIAC, EDVAC, majd az IAS mellett is ott találjuk a nőket, programozóként is, köztük Neumann János feleségét, Dán Klárát, az egyik legelső programozónőt… A huszadik század második felében Ada nevét viselte egy programozási nyelv, az egyik leghíresebb – míg egy másikat, a COBOL-t egy női programozó, Grace Hopper alkotta meg.

Nem soroljuk tovább, bár igazán sorolhatnánk. A magyar példaképeket főleg, akik közül sokak életét bemutatjuk adattárunkban – és dolgozunk azon, hogy megmutassuk kiállításon, konferencián is.

Nők és az informatika | Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (njszt.hu)

A nőnapon köszöntjük az informatikusnőket, Ada követőit. Nincsenek még elegen – és nincsenek eléggé megbecsülve. Hogy ez miért mérgező, hogy miért kell ezen változtatni, az kiderül Dr. Szlávi Annával készült interjúnkból:

Égető szükség van a nők nagyobb bevonására | Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (njszt.hu)

Még lehet csatlakozni fontos és jó eseményekhez, amelyek a nők egyenlő megbecsültségét szolgálták, a rossz beidegződések ellen tesznek:

Let's change IT - A Codecool programja a Nemzetközi Nőnapon | Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (njszt.hu)

Védekezzünk a mérgező „mikroviselkedésekkel” szemben | Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (njszt.hu)

Képes Gábor

Források: Five Things to Know About Ada Lovelace | Smart News| Smithsonian Magazine

Ada Lovelace | Babbage Engine | Computer History Museum

https://www.unwomen.org/en/news-stories/in-focus/2022/03/in-focus-international-womens-day