Új szelek fújnak az európai informatikusok közösségében

Mit kaphatunk a CEPIS-től?

A Council of European Professional Informatics Societies (CEPIS), 29 európai ország, összesen kb. 450 ezer tagot számláló informatikai társaságainak szövetsége, melynek a Neumann Társaság is tagszervezete.

A CEPIS 2022. május 5-én tartotta tisztújítóját, amelyen a tagországok 2/3-a személyesen vett részt Athénban, a többiek online kapcsolódtak be az eseménybe. 

Ennek kapcsán számos új stratégiai és praktikus kezdeményezés született, szélesedett az európai kapcsolatrendszer, és nem utolsó sorban új vezető személyiségek is megkezdik a munkát.

Mindezt egy CEPIS-t bemutató új infografikával illusztráljuk.

CEPIS infografika

A közgyűlésen Jakub Christoph, aki nemrég cserélte az ICDL Alapítvány főtitkári pozícióját a CEPIS főtitkárságra, foglalta össze a szervezet központja által menedzselt tevékenységeket, az egyes érdeklődések mentén létrejött körök (Computing in Schools, Legal and Security Issues, Digital Skills Policy Taskforce, DiversIT) tevékenységének támogatását, az ITPE munkájának szervezését, a szerteágazó társszervezeti kapcsolatrendszerben (EURid, European Internet Forum, All Digital, e-Skill, European Software Skills Alliance, IFIP) történteket, s a közös fellépéseket az Európai Unió felé. Ezekről a CEPIS honlapon jelennek folyamatosan az ismertetések.

Bizony érdemes ezeket figyelni, aktivizálódni, teret foglalni a bennünket érdeklő területeken és kapcsolatokban!

Az új főtitkár kezdeményezte a mellékelt infografika megtervezését is, mely összefoglalja a tagok számára a CEPIS-t. Ennél is fontosabb új elem a havi tagországok közötti „lunch meetup” vagy „working lunch meeting”, ahol valamelyik tagszervezet képviselője egy meghatározott, közös érdeklődésre számot tartó témát felvezet, s aztán ezt a sok ország tapasztalatai tükrében a csapat kivesézi.

Ebből a sorozatból érdemes kiemelni azt a beszélgetést, amelyben a „miért érdemes tagnak” lenni kérdést jártuk körül, hisz evvel a témában mi is dolgozunk: milyen pályaszakaszban milyen értéket tudunk nyújtani, kik a potenciális tagok, hogyan érhetők el? 

Ahogy hallható volt: az eltérő fejlettség és létszám ellenére nagyon sok közös problématerület rajzolódott ki (az IT szakma diverzifikálódásával  egy-egy speciális területen létrejött, arra a célra fókuszáló szervezetek versenye, vagy az IT szakma vagy az IT-t használók megszólítása, illetve ezek eltérő volta), s a sikeres és hasznos jó gyakorlatok megosztása segítheti mindenütt a munkát.

Folyik egy gondolkodás, milyen stratégiával tudná a CEPIS jobban betölteni a víziójában megfogalmazottakat, milyen kulcsterületekre kell fókuszálnia, s a kitűzött célok elérését hogyan lehetne mérni.  

A fókuszterületek továbbra is: az erős szakmai építkezés, háttér építése, a digitális képzés és tudás erősítése, s hogy mindenki elfogadja, hogy az IT fejlődése hasznos Európának, mindenkinek a kontinensen. Ennek eléréséhez

  • növelni érdemes a tagszervezetek közötti hatékony, tartalmas kommunikációt, ami megjelenhet a Board tagokkal való gyakoribb párbeszédben, a CEPIS és az egyes tagszervezek által kidolgozott megoldások, kezdeményezések többszörös hasznosításában
  • erősíteni és táplálni kell a kollegialitást, ami megjelenhet több közös projektben, közös kezdeményezések mentén, s abban, hogy a közös gondolkodásban mind többen és országokon átívelően vesznek részt tagjaink, aktivistáink
  • előre kell lépni a külső láthatóság terén, ami jelentheti, hogy mind többen vesznek részt a társszervezettekkel való együttműködésekben, képviselve a CEPIS értékeket, véleményeket, s a más IT szervezetekkel kialakított közös pozíciók kommunikálásban markánsan megjelenik a CEPIS.

Ezek a megjelenések mérhetők a mostani helyzethez képest. Ilyen számon kérhető további célkitűzések jobb lebontására, számszerűsítésére van most lehetőség, mert a végleges stratégiai anyag a CEPIS következő, novemberi közgyűlésen kerülhet elfogadásra.

Byron Nicolaides (Hellenic Informatics Professionals Society, Greece) két hároméves periódus után visszavonul a CEPIS elnöki funkcióból. Byron Nicolaides – görög mellett török háttérrel és UK állampolgársággal -  egyébként alapítója és vezetője a PeopleCert-nek, a szakmai és nyelvi tudásokat mérő vizsgákat és minősítéseket menedzselő cégnek, amely e témában egyike a piacvezetőknek a világon.

A közgyűlésen megválasztottuk az új elnököt, Dr. Luis Fernandez-Sanz-ot (Asociación de Técnicos de Informatica, Spain), aki 2016 óta a CEPIS Board tagja és a Digital Skills Group vezetője. Mivel a funkciót novembertől veszi át, majd lesz idő bővebb bemutatására, akár interjút készíteni vele. Az átmeneti időszak lehetővé teszi az ügyek fokozatos áttekintését és a CEPIS folyamatos, törés nélküli működtetését.

A CEPIS-ről, mint támogatást jelentő háttér szervezetről korábban adtunk összefoglalót:  https://njszt.hu/hu/news/2020-05-11/kihasznalando-nemzetkozi-hatter

De a https://cepis.org/ oldalon megtalálhatók az anyagok, események, hírek – köztük az NJSZT-s tudósítások is.

Szalay Imre

Csatolmány Size
Infografika 892.29 KB

Címke