Sipka László (1937-2022)

 

Sipka László

 

villamosmérnök, mérnök-közgazdász - a CaPE oszlopos tagja

Laci bácsi 1961-től a Laboratóriumi Felszerelések Gyárában műszer tervezéssel, majd a Nehézvegyipari Kutató Intézet automatizálási osztályán a hazai vegyipari üzemek folyamatirányítási feladataival foglalkozott. Ezen tapasztalatok birtokában, 1965-től az Automatizálási Kutató Intézet Gazdasági és Rendszertechnikai Kutató Csoportjának tagja lett.

1969-től 1983-ig, rövid megszakítással, az SZKI munkatársa volt, részt vett a hazai számítástechnikai ipar kezdeti kutató-fejlesztő munkáiban, az Intézetre háruló koordinációs feladatok ellátásában, az ehhez szükséges dokumentumok elkészítésében.

1983-tól a TECHNOVA Ipari Innovációs Alap egyik alapító tagjaként, a műszaki fejlesztések gyorsabb finanszírozását próbálta előmozdítani. 1987-től a Számítástechnika-Alkalmazási Vállalat Oktatási Irodáján dolgozott. Feladata volt az egyetemi felvételt nem nyert, de tovább tanulni akarók foglalkoztatása, új oktatási, menedzser-képzési témák kezdeményezése – a minőség kérdése, gazdaságfejlődésünk hasznosítható tapasztalatai.

1989-től a METALIMPEX közgazdásza, 1991-től a COOPERS & LYBRAND műszaki-gazdasági szakértője volt.

Ipar- és gazdaságfejlesztéssel, történelmünkkel, műszaki hagyományainkkal és eredményeinkkel, technikatörténettel foglalkozó cikkek, tanulmányok, könyvek szerzője, társszerzője, szerkesztője, lektora. Részt vett az „Álmok álmodói – világraszóló magyarok” (Millenáris kiállítás, 2001 – 2002) című kiállítás tervezésében és megvalósításában.

Az NJSZT Életműdíját 2007-ben kapta meg „a számítástechnika hazai elterjesztésében és az informatika társadalmi hatásainak kritikus elemzésében több évtizeden át végzett tevékenységéért, 2014-ben Józsefvárosért-díjat vehetett át.

Emléke velünk él.

 

A temetés 2022. május 27-én, pénteken, 15 órakor lesz a Krisztus Király Plébánia urnatemetőjében (Budapest, VIII. Reviczky u. 9).