Online konzultációt tartottunk ECDL/ICDL vizsgaközpontok, vizsgáztatók részére

A 2022. május 19-án tartott megbeszélésen az Elektronikus hitelesség, elektronikus aláírás modul tananyagának és vizsgakérdéseinek megújítása és az úgynevezett adaptív tréning, vagyis egy automatikus vizsgapéldatár jellegű, új Sophia termék bemutatására került sor. 

Az ECDL/ICDL Elektronikus hitelesség, elektronikus aláírás modul, a többi, leggyakoribb modulvizsgákhoz képest nem automatikusan, hanem manuálisan teljesíthető. A modulhoz a felkészülést segítő tananyag, és nyilvánosan is elérhető vizsgafeladatsor is tartozik, amelynek kidolgozását a Neumann Társaság Információbiztonsági Szakosztályának szakértői vállalták több mint 10 évvel ezelőtt, és most is. Erdősi Péter Máté CISA, a szakosztály alapító tagja és a modul anyagának szerzője ismertette a konzultáció résztvevői számára az újdonságokat (a prezentációját lásd mellékelve). Legnagyobb változást a modul vizsgáztatásában az jelenti, hogy a vizsgázók már az eSzemélyi birtokában is levizsgázhatnak, vagyis nem szükséges külön demo programokat letölteni, hanem valós környezetben oldhatják meg a vizsgafeladatokat. Az eSzemélyiM mobilapplikáció egészen friss: pontosan 2022. március 29-től(!) akár okostelefonról is elérhető már. 

Az ECDL Iroda informatikus munkatársa az úgynevezett adaptív tréning működéséről számolt be a kollégáknak. Lényegében egy gyakorló feladatsorról van szó, amely hasonlóan a Sophia automatikus vizsgaszoftver próba- és éles vizsgáihoz, egymás után „dobja fel” a megválaszolandó kérdéseket, a megoldandó szimulációs feladatokat. A mostani Sophia termék újdonsága abban áll, hogy az adaptív tréning figyeli, hogy mely feladatokat nem végezte el a tanuló, és ezeket újra feladja neki, addig gyakoroltatva az adott témát, ameddig sikerül megfelelően megoldania azokat. 

A jelenlévők úgy ítélték meg, hogy hasznosabb volna a konstrukciót oly módon kidolgozni, hogy egy-egy tréning, vagyis feladatsor, egy-egy modulhoz tartozó kérdéseket, és nem pedig több modulból összegyúrt ismeretanyagot, vegyesen tartalmazzon.