Új értékek az ITK-ban

Hatalmas sikert aratott a Kulturális és Innovációs Minisztérium országos Múzeumok Éjszakája programsorozata keretében egy 55 évvel ezelőtti kibernetikai oktató játék („ős-PC”) replikája. A Neumann Társaság szegedi Informatika Történeti Kiállításán mutattuk be június 25-én este egy ötletes elektromechanikus játék, az 1966-67-ben tervezett MIKROMAT kibernetikai építőkészlet (eredeti tervezők: Kovács Mihály és tanítványa, Woynarovich Ferenc) mai replikáját, melyet Vid Gábor mérnök készített el a Neumann Társaság számára. A bináris és logikai alap kapcsolások huzalokkal programozhatóak be a relés játékon, amelyet rengeteg látogató próbált ki a replika-premieren!

Vid Gábor MIKROMAT-replikája

A látogatók "rászabadultak" a Mikromat-replikákra, persze előtte a gép eredeti, 55 éves példányát is megcsodálták (sőt! a vitrinben őrzött, Tücsök nevű, 1966-os prototípust is). A játék igazán lebilincselőnek hatott: az előre kiosztott "programlisták" alapján érdekes kapcsolásokat lehetett összeállítani - összehuzalozni. Villogtak a LED-ek, kattogtak a jelfogók! Jó hír, hogy két replika bekerül a tárlat állandó interaktív bemutatói közé, s egész biztosan sok látogatót fog vonzani.

További részletek:

A Mikromat-replika volt a MúzÉj slágere | A jövő múltja (ajovomultja.hu)

Korábban, májusban pedig folytatódott a Neumann Társaság által szervezett múzeumi témanapok sorozata az ITK-ban: május végén sikeres és hiánypótló eseményt tartottunk Simonyi Endréről és az első magyar otthoni számítógépek alkotóiról, a magyar HCC klubról. Jó hír, hogy a témanaphoz tervezett emlékvitrinhez annyi értékes dokumentumot, tárgyat kaptunk, hogy bátran kijelenthetjük: egy újabb emléksarokkal, kamarakiállítással gazdagodtunk – és ez tartós, hosszútávú érték a látogatók és kutatók számára!

Simonyi Endre emléksarok az ITK-ban

A Neumann Társaság szakosztályaként védőernyőt kapó HCC klubról és Simonyi Endréről pedig szép emléksarkot adtunk át ünnepélyesen: a Simonyi Endre családja által átadott dokumentumok arról mesélnek, milyen erőfeszítéseket tett Simonyi, hogy a „szereld magad” számítógépek kategóriáját meghonosítsa az országban, milyen neves tudósokkal és (mai szóval) „médiaszemélyiségekkel” levelezett a 80-as évek legelején – és a HCC érdekében milyen útjai voltak, Amerikától a Szovjetunióig, Novoszibirszkig.

Láthatóak az emléksarokban saját használatú tárgyai (Dragon, CBM számítógépek), továbbá egykori saját építésű számítógépének talán egyetlen megmaradt eleme is, memóriakártyája (építő és felajánló: Büki Péter).

Simonyi Endre emléksarok az ITK-ban
A kedves képen a HCC szakosztály egykori tagjai, Diebel Dietrich, Rétallér István és Kanics Miklós bolondoznak a megnyitón. Fotó: Képes Gábor, NJSZT

Részletek a témanapról:

Mindent a számítógépépítőkről - sikeres témanapunkon egy emléksarokkal gazdagodtunk! | A jövő múltja (ajovomultja.hu)