Elnökünk Hazám-díjas!

Hét nagyszerű ember kapta meg 2022-ben a XXI. Század Társaság Hazám-díját, köztük elnökünk, Beck György!

Hazám-díjasok 2022-ben
A képen a díjazottak balról jobbra: Závada Pál, Koncz Zsuzsa, Jávori Ferenc (Fegya), Beck György, Falus András akadémikus, Vörös Imre akadémikus. További díjazott: Cserhalmi György. 
Fotó: Dandoy Gabriella, NJSZT

Szeretettel gratulálunk!

Teljes terjedelmében idézzük a laudációt:

Nagy szavakat mondok, de mind igaz. Magyar tudósok nélkül máshogyan alakult volna a világtörténelem. Vészterhes időkben, mint ez a mostani, ideges a rím, megfeszül az acélizom, vér tolul a politikusi agyakba, és egekbe szökken a természet törvényein gondolkodó tudósok árfolyama. Nem kell a régi korokba visszamerengnünk. Száz év se kell, még annyi se. Száz év se kell. A világ a fasizmustól rettegett, a legjobb magyar tudósoknak már nem volt helyük itthon. Elmenekültek, Amerikába. Szigorúan őrzött laboratóriumokban kidolgozták az akkori tömegtéboly ellen az öröklét végéig leghatásosabbnak tartott szérumot. Az atombombát. Ki gondolt volna akkor mai rettegéseinkre.

Neumann János, a számítógép atyja, a játékelmélet megalkotója volt a legokosabb az amerikaiak által csak marslakókként emlegetett magyar zsenik között. Ma Beck György a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság elnöke.  Neumann neve világszerte a magyar tudomány védjegye. Ma Beck György őrzi ezt a védjegyet. Beck György neve a józan minőség garanciája.

Mióta eltávozott közülünk kuratóriumunk eddigi elnöke, Vámos Tibor professzor, a korszerű számítástechnika szelleme új képviselőjére várt. Ma megérkezett. Tibor a Hazám Díjról így vallott egyik utolsó levelében: „A hazai szellemi élet számára építjük ezt a tükröt… igen távol a napi politikai elkötelezettség béklyóitól. A politika csak akkor válhatott szereplővé, ha szabadon gondolkodó és szellemi értékrendjeinket fenyegető jelenségekkel találkozott. Kuratóriumunk így gyakorolta szigorú függetlenségét a bennünket anyagilag támogatókkal szemben is.”

Beck György, három éve, amikor nyugdíjba vonult, azt üzente követőinek a közösségi médián: minden életpálya három szakaszból áll: tanulni, alkotni, továbbadni (ugyanez angolul szebben hangzik: learn, earn, return). Azóta csak önként vállalt feladatainak él. Másokat tanít, a tehetség, a tudás érdekeiért harcol. Az elején azt mondtam, a világban ilyenkor megnő a tudás árfolyama. Itthon mégis a tudatlanság üli diadaltorát. Sötétedik. Drukkoljunk a Beck Györgyöknek, hogy sikerrel vészeljék át az éjszakát.

 A laudáció szerzője: Tunyogi László