Érmeseink

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI 2022) mind a négy versenyzőnk derekasan helytállt, de a sors most úgy hozta, hogy épp az a két diák szerzett érmet – Molnár István Ádám egy ezüstöt, Czanik Pál egy bronzot –, akik nem zarándokoltak el kétszer kétnapos utazással az egzotikus Indonéziába, hanem a versenyszervezők által biztosított lehetőséggel élve online küzdötték végig a versenyt. Az 5 óra időeltolódás ellenére ez nem okozott nekik problémát, sőt!

Az IOI 2022 ideje alatt több Facebook- és Insta-posztunk volt a helyszíni versenyzők, Máté Lőrinc és Németh Márton élményeiről -  most érmeseinkkel beszélgettünk.

Molnár István Ádám és Czanik Pál
Molnár István Ádám (Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc) és Czanik Pál (Fazekas Gimnázium, Budapest), az IOI 2022 magyar érmesei

Milyen érzés volt online részt venni egy hibrid versenyen? Minden infót megkaptatok? Voltak nehézségek vagy előnyök emiatt? 

Czanik Pál (CP): Az online versenyzés nagyon jól meg volt szervezve, nem volt semmi nagyobb technikai probléma. Gördülékenyen működött és minden lényeges információ rendelkezésünkre állt.

Molnár István (MI):

A sok online verseny után elég normális érzés volt. Minden információt megkaptunk. Kis előnyünk a jet-lag hiánya.

Tartottátok a kapcsolatot Marcival és Lőrinccel, a helyszínen résztvevő versenyzőkkel? 

CP: A magyar csapat helyszínen résztvevő tagjaival én keveset kommunikáltam, hiszen az időeltolódás és a sok programjuk ezt elég nehézzé teszi.

MI: Én sem tartottam velük igazán a kapcsolatot.

Kikkel készültetek fel, mennyi időtök volt az elmúlt hetekben gyakorolni? 

CP: A célzott felkészítőn kívül sokat készültem a versenyre Nikházy László és az Alphacademy szakkörein is, és persze a nyáron egyénileg is gyakoroltam, az előző évi feladatsorok megoldásával.

MI: Az előtte levő két hétben a CEOI, illetve a MaMuT tábor miatt nem. Előtte szakkörökkel, táborokkal, otthoni gyakorlással.

Melyik versenynap volt nehezebb? Melyik feladat volt a legérdekesebb és miért? 

CP: Szerintem a két versenynap nagyjából egyenlő nehézségű volt. Nekem az első kicsit rosszabbul ment, de valójában csak éppen hogy kifutottam időből. Nekem leginkább az első versenynap prison című feladata tetszett, ehhez kellett szerintem a legszebb, legkreatívabb ötlet, de nem sokkal marad le a második nap insects című feladata sem.

MI: Számomra a 2. versenynap nehezebb volt. A legérdekesebb feladat a ’prison’ volt, mert viszonylag matekos volt.

Még csak kilencedikesek vagytok. Milyen (informatikai) versenyeken vettetek részt eddig? És mik a következők? Az IOI 2023 is tervben van, ugye? Várjátok? 

CP: Az idei IOI-n kívül indultam már a CEOI-n és az EJOI-n is, és persze számos kisebb hírnevű versenyen is. Ezekre szeretnék annyiszor elmenni, ahányszor csak lehet! Nagyon várom a 2023-as IOI-t, hiszen szervező országként biztos különleges élmény lesz versenyezni is.

MI: Informatika versenyek, melyeken részt vettem:

Central European Olympiad in Informatics

Codeforces versenyek

Dusza Árpád Országos Programozói Emlékverseny

International Informatics Olympiad in Teams

International Olympiad in Informatics

Kódkupa

Nemes Tihamér Nemzetközi Programozási Verseny

Nemes Tihamér Országos Alkalmazói Tanulmányi Verseny (csak 8. osztályig vettem részt)

Tervezem megpróbálni a kijutást IOI 2023-ra.

Mivel töltitek a nyár maradék részét? 

CP: A programozáson kívül jut idő másra is a szünidőben: olvasásra, zongorázásra, táborokra, játékra.

MI: Pihenéssel, iskolai nyári megtanulandókkal és Alpaka programozó táborral.

 

Köszönjük a Nemzeti Tehetség Program támogatását!

NTP