Három bronzérmet szerzett a magyar csapat a második Európai Lány Informatikai Diákolimpián

Törökországban zajlott a hétvégén véget ért Európai Lány Informatikai Diákolimpia: Antalyából a magyar csapat jó eredménnyel, három bronzéremmel tért haza. A második alkalommal megrendezett EGOI napjainkban különösen fontos verseny, hiszen világszerte és itthon is a szükségesnél kevesebb nő dolgozik informatikusként - a verseny pedig pont a női tehetségekre irányítja rá a figyelmet, hogy a versenyzők sikereit látva minél több lány kapjon kedvet ehhez a pályához.

Az október 16. és 23. között a törökországi Antalyában zajló EGOI-n (European Girls’ Olympiad in Informatics) a világ 44 országából mintegy száz középiskolás lány vett részt.

Az EGOI szervezőinek célja, hogy a verseny révén arra bátorítsák a fiatal lányokat, hogy foglalkozzanak számítástechnikával. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy sok lány azért nem választ szakmát az infokommunikációs szektorban, mert a több évtizedes sztereotípiák miatt ma is sokan tartják azt - tévesen - férfias szakmának. Az EGOI-n a többi diákolimpiához - így például a CEOI-hoz, IOI-hoz - hasonlóan versenyprogramozási feladatokat kell megoldaniuk a versenyzőknek, és a feladatok a lányok versenyén sem könnyebbek.

A négyfős magyar delegációból a 2022-es EGOI-n hárman is bronzérmet kaptak:

  • Éles Júlia (aki középiskolásként a tavalyi, online zajló EGOI-n ezüstérmet szerzett), az ELTE informatikai karának hallgatója
  • Fülöp Csilla, a Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium tanulója
  • Nagy Korina, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium tanulója

Szintén nagyon jó eredménnyel, a nemzetközi verseny középmezőnyében végzett az EGOI 2022-n Nagy Boglárka, a Szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja.

EGOI csapat
balról jobbra:
Szabó Zsanett, Nagy Boglárka, Fülöp Csilla, Merve Nasli (a csapat törökországi guide-ja), Nagy Korina, Éles Júlia és Erdősné dr. Németh Ágnes

A helyezettek teljes rangsorát ezen az oldalon lehet megtekinteni.

A diákolimpikonok a Nemzeti Tehetség Program támogatásával, a Neumann Társaság tehetséggondozási programja keretében zajló foglalkozásokon készültek fel az EGOI-ra, amelyben Szabó Zsanett csapatvezető-helyettes is közreműködött.

NTP

„A tavalyi első EGOI-hoz hasonlóan a feladatok idén is ugyanolyan nehezek voltak, mint a koedukált informatikai versenyeken, így részvételükkel az idei Európai Lány Informatikai Diákolimpián induló magyar diákok is gyarapíthatták tapasztalataikat" - mondta el Erdősné dr. Németh Ágnes csapatvezető, a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke.

„A diákok mellett az EGOI a csapatvezető tanárok számára is hasznos, hiszen megbeszélhettük egymással a bevált oktatási gyakorlatainkat. A verseny elősegítette olyan közös projektek életre keltését is, amelyek révén a lányok STEM tárgyak - elsősorban az informatika felé való irányítását segítik. A verseny csapatvezetőinek többsége nő volt. Ők a diákok felkészítésében is közreműködtek, és ezzel pozitív szerepmintákat is közvetítenek a lányok felé”- tette hozzá Erdősné dr. Németh Ágnes.

A magyar csapat támogatója a stratégiaimenedzsment-tanácsadó cég, a Boston Consulting Group volt. A BCG az EGOI 2022-n legmagasabb pontszámot elérő Éles Júliának különdíjként egy visiting associate pozíciót ajánlott fel, amelyet az egyetem második évének elvégzését követően tölthet be. Mivel a BCG a világ három legnagyobb stratégiaitanácsadó-cégének egyike, a vállalatnál szerzett munkatapasztalat a későbbi elhelyezkedésben is komoly segítséget jelenthet.

BCG