Kovács Győző válogatott kalandozásai Informatikában

Február 27-én lenne 90 éves Kovács Győző (1933-2012) - családja engedélyével egy fantasztikus anekdotagyűjteményt és szubjektív informatikatörténetet tesz digitálisan hozzáférhetővé a Neumann Társaság.

Válogatott kalandozások a nagybetűs Informatikában - a szellemi birodalomban, a szép, megvalósult utópiában, melyet Győző annyira szeretett, hitelesen képviselt és százezrekkel szerettetett meg hazánkban.

Kovács Győző: Válogatott kalandozásaim Informatikában

Legendás egykori főtitkárunk részt vett az első magyar elektronikus, Neumann-elvű számítógép, az M-3 építésében - különösen a mágnesdob memóriák technikájában alkotva maradandót -, majd számos vezető pozíciót töltött be a hazai informatikában, beleértve az első magyar számítóközpontot és a Számítástechnikai Koordinációs Intézetet is.

A Neumann Társaságnak Vámos Tibor elnöklete mellett volt rendkívül aktív, a sajtóban is sokszor megjelenő főtitkára a 70-es évek második felében és a 80-as évek első felében: egy emlékezetes korszakban, amikor Győző oroszlánrészt vállalt az otthoni számítógépes tömegmozgalom elterjesztésében: a Garay Verseny (a szülővárosában, Szekszárdon ma is létező Neumann Verseny) alapítójaként, a Mikroszámítógép Magazin szerkesztőbizottsága elnökeként, a távoktatás (TV-BASIC) és a Mikroklubok lelkes támogatójaként.

Majd utolsó évtizedeit sem töltötte tétlenül: a múzeumügy kezdeményezőjeként, újságíróként, remek humorú előadóként, népszerűsítőként, nagy krónikásként. Kiállításokat rendezett - többek között a Neumann-centenárium kapcsán - és még az NJSZT ITKSzent-Györgyi Albert Agóra ) megalkotásában is részt vett, de annak megnyitását már nem érhette meg...

Pályája mégis kerek egész - és ennek egy ragyogó példája ez a memoár, amely számos színes történetet, szubjektíven, de mélyen átgondoltan bemutatott emléket mutat be az életével oly szorosan összeforrt informatikáról. Hűséges alkotótársa, felesége, Müller Kata mellett, a sokunk által ismert, rozsdás, öreg Opelbe pattanva végigutazta a világot, hogy személyesen beszéljen Neumann János utolsó élő kortársaival és alkotótársaival - hogy mesélhessen nekünk róluk. Róluk - és magyar követőikről.

Ezekből az anekdotákból, ellenállhatatlanul izgalmas történetekből mutat be egy csokorra valót Kovács Győző könyve, amely most már teljes formában része a Neumann Társaság virtuális gyűjteményének, az Informatikatörténeti Adattárnak:

https://itf.njszt.hu/objektum/valogatott-kalandozasaim-informatikaban

A dokumentumot a Forum Hungaricum Nonprofit Kft.Kultúrkincs - támogatásával digitalizáltuk - és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum olvasói számára is szabadon hozzáférhető, CC BY-NC-ND licenc mellett:

https://mandadb.hu/tetel/849867/Valogatott_kalandozasaim_Informatikaban

Jó szívvel ajánljuk történészeknek, kutatóknak forrásként, szórakozni vágyóknak felüdülésként.

Márciusban pedig a neumann120.hu oldalán is látható számos programmal - köztük a Kovács Győző szellemében rendezett Neumann Versennyel - folytatjuk Győző küldetését: megismertetni, megszerettetni Neumann szellemiségét és az informatikát!