Megnyitottuk a Programozott grafikák kiállítást

Szalay Imre ügyvezető köszöntő gondolatai

Március 11-én a #neumann120 eseménysorozat keretében megnyitottuk Csízy László Programozott grafikák című kiállítását Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agóraban. A Magyar Elektrográfiai Társaság / MET művésze az idei jubileumra készült Neumann-alkotást is bemutat a tárlaton, régi és új művek mellett: a modern képzőművészet és az informatika izgalmas találkozása a Programozott grafikák, a hazánkban az úttörők közé tartozó computer art alkotó életművéből válogatva.

Szalay Imre igazgató köszöntő beszéde

Szalay Imre köszőntője a megnyitón. Fotó: NJSZT
Szalay Imre köszöntője a megnyitón. Fotó: NJSZT

Szeretettel köszöntöm a Szent-Györgyi Albert Agora és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság újabb – reméljük, folytatandó – együttműködésének eredményeként Csízy László Programozott grafikák kiállítását.

A Neumann Társaság 1968 óta fogja össze a számítógépeseket, informatikusokat, a komputertudomány művelőit, s mivel napjainkra a digitális világ mindenkit elér, ezért a legszélesebb körben igyekszik a digitális tudás jelentőségét és szükségességét hangsúlyozni, közvetíteni.

Azért mondtam, hogy egy újabb együttműködés gyümölcse ez a kiállítás, mert az Agorával a kapcsolatunk 2013-ra nyúlik vissza. Ekkortól látogatható itt, az épületben Informatika Történeti Kiállításunk, ahol az IT-eszközök fejlődése követhető végig az abakusztól a nagy elektroncsöves monstrumokon át a karcsú, egyre kisebb PC-ig, vagy a szekrénynyi telefonközpontoktól a kurblis telefonon át a mai okostelefonokig.

Ebből a gyűjteményből hoztunk ide a művészeti kiállítótérbe is számítógépet, mellyel a kiállított alkotások készültek. Itt van a Magyarországon fejlesztett, gyártott EMG-666 programozható számológép, amely az 1970-es években az alkotói eszköz volt - és a rajta készült alkotások.

Csízy László az EMG-666 magyar programozható számológéppel. Fotó: NJSZT
Csízy László az EMG-666 magyar programozható számológéppel. Fotó: NJSZT

A kiállítás és az azonos című könyv kapcsolódik a társaságunk névadója, Neumann János születésének 120. évfordulóját köszöntő tisztelgéshez. Ebben az évben nagyon sok esemény, konferencia, előadás, kiállítás tiszteleg szervezésünkben is Neumann életműve előtt, aki matematikai gondolkodásmóddal adott választ egy sor, az emberiség számára fontos, gyakorlati kérdésre, beleértve a modern, hatékony számítógépek elveinek megalkotását is. De megkerülhetetlen eredményei vannak a kvantumelmélet, a játékelmélet, a logika, a matematikai fizika alapozó elméletében, ugyanakkor a tiszta matematika gyakorlati alkalmazásának is úttörője volt (atomkísérletek, meteorológia, közgazdaságtan, automaták).

Ahogy Csizy László is, amikor az elsők között közelébe került a számítástechnikai eszközöknek, a mérnöki munkán túl a művészeti alkalmazását is kereste a gépnek. Így nem véletlen, hogy megihlette Neumann szellemisége is, ilyen alkotása is látható itt, a  kiállításon.

Csízy László a Neumann 120 pályázatra készült művével.
Csízy László a Neumann 120 pályázatra készült művel. Fotó: NJSZT

A Neumann emlékévnek fontos célkitűzése, hogy e kiemelkedő és különleges tudósunk nevét - akit Nobel-díjas kortársai mondtak zseninek! - minél többek megismerjék, büszkék lehessünk a modern világ kialakításában a magyar hozzájárulásra, arra, amit többek közt az USA-ban dolgozó "Marslakó teamünk" Neumann vezetésével megtett.

A nagyközönség elérését célozza a „Túléljük-e a technikát” (Neumann) mottóval meghirdetett és sikeres sci-fi novella pályázatunk a Galaktika Magazinnal, vagy a Hommage a Neumann művészeti pályázatunk a Magyar Elektrográfiai Társasággal közösen. E művészkörnek Csízy László is elismert tagja, s az erre a pályázatra beérkezett művekből az ittenihez hasonló tárlatokkal bejárjuk az országot Neumann nevét és hatását bemutatva.

Szöllősi-Nagy András megnyitó előadása. Fotó: NJSZT
A megnyitón Szöllősi-Nagy András professzor is megnyitó előadást tartott. Fotó: NJSZT

Csízy László a kollégánk, hiszen villamosmérnökként végzett, távközlési hálózatok tervezésével foglalkozott, de szabadidejében a művészet érdekelte. Már gimnáziumi éveitől kapcsolatba került a művészi szcénával, a Pécsi Vizuális Műhellyel. Az idők során a szigorú, algoritmussal vezérelt számítógépes ábrákat a tervezett véletlennel befolyásolta, s a kísérletekből egyre inkább önálló alkotások lettek, ő pedig elismert művésszé érett. Dolgozott Bódy Gáborral, Kismányoki Károllyal, s számtalan helyen állította ki munkáit.

Csízy László egy újabb művével. Fotó: NJSZT
Csízy László egy újabb művével. Fotó: NJSZT

Nagy öröm, hogy az Agorában, Orbán Hédi igazgató támogatásával létrejött Csízy László önálló tárlata Szegeden. Élvezzék a programozott grafikai műveket, de azért nézzék meg az Informatika Történeti Kiállításunkat is!

Csízy László tárlatvezetése a kiállításon. Fotó: NJSZT
Tárlatvezetés a Programozott grafikák tárlaton. Fotó: NJSZT

Ajánljuk Vid Gábor beszélgetését is a Művésszel!