Neumann 120 előadás Újpesten

Régi tagtársunk, Kőrösné Mikis Márta meghívására az Újpesti Polgár Centrumban, az Újpesti Közművelődési Kör sorozatában tartott előadást Képes Gábor kollégánk Neumann Jánosról, kedvet csinálva a #neumann120 év eseményeihez és az Idézhető Neumann János című új, kétnyelvű kötetünkhöz.

Az előadás a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban bemutatott enteriőrünk és az ott debütált, vándorútra induló tablókiállításunk kutatásai, háttéranyagai alapján mutatta be Neumann János gyermekkorát, családi környezetét, tanulmányait, Dömölki Bálint összeállítása alapján ismertette főbb publikációit - és külön kitért a pályakép olyan mérföldköveire, mint a Manhattan-terv és a modern számítógép működési elveinek kidolgozása.

Közönség

A népes és nagyon érdeklődő, nyitott közönség előtt zajló előadás kitért más computer pioneerok, köztük Konrad Zuse, Kozma László, Herman Goldstine, John Vincent Atanasoff munkájára is - bemutatva a párhuzamosságokat, kapcsolódásokat.

Képes Gábor előadását Fehér Péter felkért hozzászólása színesítette. Az informatikus korábban is publikált Neumannról, illetve tartott előadást Albert Einsteinről. Most egyebek mellett Neumann János öccsével, Neumann Miklóssal való levelezése alapján mesélt Neumann János egyéniségéről, olyan szellemes mondásokból is szemezgetve, melyekből az Idézhető Neumann János című könyvünk is mutat példákat.

Résztvevők és szervezők
Fehér Péter és párja, Aknai Dóra a roll up baloldalán, jobbra Kőrös Márta és Képes Gábor

Meglepetés hozzászóló volt Hargitai Miklós mérnök, aki 1959-ben Kozma László tanítványa volt - és részt vett a még nem Neumann-elvű, nulladik generációs MESz-1 számítógép működtetésében. Ilyen spontán, érdekes találkozásokra is lehetőséget ad egy-egy Neumann-megemlékezés, hiszen a nagy tudós mellett a kortársak bemutatása is helyet kaphat egy informatikatörténeti programban.

Közönség
Hargitai Miklós hozzászólása

Galéria

Címke