Informatikai szakembereket díjazott és kitüntette az év informatikai újságíróját a Neumann Társaság

Tizenhárom hazai informatikus szakember kiemelkedő munkásságát díjazta a Neumann Társaság és a HUN-REN SZTAKI a „Neumann után, szabadon” című konferencián. A társaság saját kitüntetései mellett idén a IVSZ-szel és az Infotérrel közös Kovács Attila-díjat posztumusz ítélték oda „a digitális kultúra úttörőjének”, a nemrégiben fiatalon elhunyt Szedlák Ádám újságírónak.

Neumann János 1955-ös cikke, a Can We survive technology? – Túléljük-e a technikát? – soha nem volt olyan aktuális, mint napjainkban. Ezért a Neumann Társaság és a HUN-REN SZTAKI 2023. november 15-én a megfontolt technooptimizmus jegyében rendezte meg éves konferenciáját. A rendezvény alatt került sor az év informatikai újságírójának járó, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT), az IVSZ és az Infotér közös Kovács Attila-díjának átadására. Továbbá a Neumann Társaság hagyományos díjai az IT kiemelkedő kutatóinak és oktatóinak, így a Kemény János-díj, a Tarján-emlékérem, a Kalmár-díj, a Neumann-díj, az Életműdíj és a Társaságért emlékplakett is ezen a konferencián kerültek átadásra.

Az év informatikai újságírója

A Neumann Társaság minden évben az IVSZ-szel és az Infotér Egyesülettel közösen ítéli oda a 2010-ben elhunyt számítástechnikai újságíró, Kovács Attila nevét viselő díjat, melyet idén a közelmúltban elhunyt Szedlák Ádám szabadúszó újságírónak ítéltek.

Szedlák Ádám 2008-tól 2013-ig az Origo elismert Techbázis rovatának munkatársa volt. Pályafutását az Origo után a VS.hu tudományos-technikai újságírójaként, majd kulturális rovatának vezetőjeként folytatta. Ez volt az első olyan kultrovat magyarul, amely témái közé tartozónak tekintette a digitális kultúrát. 2016-tól szabadúszóként dolgozott, írásai többek között a 24.hu-n, a Magyar Narancsban, a Forbes magazinban, a Kreatívban és a HWSW-ben is megjelentek. Szedlák Ádám a digitális kultúra meghatározó alakítója, újító szellemiségű egyénisége volt, a tudományos újságírás megkerülhetetlen alakja – emelték ki a laudációban.

Szedlák Ádám
Szedlák Ádám

A Neumann Társaság életműdíjasa

2023-ban az NJSZT Dr. Kürti Sándor üzletember és filantróp, eredeti végzettsége szerint vegyipari folyamatok automatizálására szakosodott vegyészmérnök életpályáját ismerte el Életműdíjjal. 1989-ben, testvérével, Kürti Jánossal együtt alapították meg a KÜRT Kft.-t, melyet a mágneses adattárolók javítása és adatmentés céljából hoztak létre. Kürti Sándort a Magyar Mérnökakadémia és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) elnökségi tagjává választották, elismerései között szerepel többek között a Széchenyi-díj is.

Szalay Imre, Kürti Sándor és Beck György
Szalay Imre ügyvezető, Kürti Sándor életműdíjas és Beck György elnök

Az idei Neumann-díjasok

Az NJSZT hagyományosan évente Neumann-díjjal ismeri el azokat, akik kiemelkedő eredményeket értek el a hazai számítástechnikai kultúra kialakításában és fejlesztésében - az idei évben ketten részesültek ebben az elismerésben.

 • Dr. Kató Zoltán - Szegedi Tudományegyetem, TTIK: kutatásai nemzetközi szinten elismertek a gépi látás, távérzékelés, számítógépes grafika és képfeldolgozás területén. Dr. Kató Zoltán az NJSZT Képfeldolgozók és Alakfelismerők Társaságának (KÉPAF) elnökségi tagja, korábban két cikluson keresztül elnöke is volt.

Benedek Csaba, Kató Zoltán, Beck György
Dr. Benedek Csaba alelnök, NJSZT, igazgatóhelyettes, HUN-REN SZTAKI, Dr. Kató Zoltán és dr. Beck György, az NJSZT elnöke

 • Dr. Nemes József - ELTE Informatikai Kar, Műszaki Intézet: az NJSZT Vas megyei területi vezetője, emellett a társaság Robotika Szakosztályában is kiemelkedően aktív, robotika versenyszervező. Nemes József kezdeményezésére neveznek el idén Szombathelyen teret Neumann Jánosról a Neumann 120 jubileumi emlékév kapcsán.

Benedek Csaba, Nemes József, Beck György
Dr. Benedek Csaba, Dr. Nemes József és Dr. Beck György

Az idei Kalmár-díjasok

Kalmár-díjban azok a tagok részesülnek, akik a számítástudományban, illetve a számítástechnika alkalmazása területén kimagasló eredményeket értek el.

 • Dr. Gál Zoltán – egyetemi tanár, Debreceni Egyetem Informatikai Kar: főbb kutatási területei a szuperszámítógépek, nagysebességű lokális és városi hálózatok, azok menedzsmentje, optimalizálása és párhuzamos architektúrák. Fontos szerepet vállalt a Nyíregyházi Főiskola és a debreceni egyetemi hálózat kiépítésében. Rendszeres előadója a Networkshop konferenciáknak és a Neumann Kongresszusoknak.

Benedek Csaba, Gál Zoltán, Beck György
Dr. Benedek Csaba, Dr. Gál Zoltán és dr. Beck György

 • Prof. Dr. Szénási Sándor – tanszékvezető, Óbudai Egyetem: az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának egyetemi tanára, a Szoftverfejlesztés és Mesterséges Intelligencia Intézeti Tanszék vezetője. Több mint 20 éves felsőoktatási tapasztalatait főként programozási nyelvek, algoritmuselmélet oktatásában szerezte meg. Az NJSZT HPC Szakosztály alapító tagja.

Benedek Csaba, Szénási Sándor, Beck György
Szénási professzor Dr. Benedek Csaba és dr. Beck György között

Az idei Kemény János-díjasok

Kemény János az amerikai Dartmouth College professzoraként a BASIC nyelv egyik kifejlesztője és az időosztásos rendszerek egyik úttörője volt. A róla elnevezett díjjal a Neumann Társaság azokat a 35 éven aluli fiatalokat ismeri el, akik az informatikához kötődően ígéretes tudományos eredményeket értek el.

 • Dr. Bognár Gergő - ELTE Informatikai Kar Numerikus Analízis Tanszékének adjunktusa: doktori tanulmányainak megkezdése óta folyamatos és eredményes kutatómunkát végez. Eddig 14 publikációja jelent meg, amelyekre 79 hivatkozás történt. Tevékenysége példaként szolgálhat a fiatal informatikusok számára.

Erdősné dr. Németh Ágnes alelnök, Bognár Gergő, Beck György
Erdősné dr. Németh Ágnes, az NJSZT alelnöke, Dr. Bognár Gergő és dr. Beck György, az NJSZT elnöke

 • Dr. Odry Ákos - Szegedi Tudományegyetem: kutatómunkáját 2015 óta aktívan folytatja, fő kutatási területe a robusztus szenzorfúziós módszerek alkalmazása mobil robotok lokalizációjában. A publikált tanulmányai új módszereket mutatnak be a külső zavarások mérésére, és javasolják a mérési módszerek beépítését adaptív állapotbecslő keretrendszerbe, mesterséges intelligencia módszerek alkalmazásával. 2020 óta tagja a Magyar Fuzzy Társaságnak, míg 2021 óta titkári szerepet tölt be az MFT-ben.

Erdősné dr. Németh Ágnes, Odry Ákos, Beck György
Erdősné dr. Németh Ágnes, Dr. Odry Ákos és dr. Beck György

 • Dr. Tiba Attila - Debreceni Egyetem: jelenlegi kutatási területei a digitális képfeldolgozás, gépi tanulás és nagy mennyiségű adat feldolgozása. Számos aktuális problémával foglalkozik, és releváns kutatói munkát végez. Ezen túlmenően aktív a tudományszervezés terén is. TDK témavezetőként kiemelkedő szerepet vállal a fiatal kutatók fejlődésében, és lelkesen támogatja a hallgatók Tudományos Diákköri (TDK) szereplését.

Erdősné dr. Németh Ágnes, Tiba Attila és Beck György
Erdősné dr. Németh Ágnes, Dr. Tiba Attila és dr. Beck György

A Tarján-emlékérem idei díjazottjai

A társaság a hazai számítástechnika egyik úttörőjéről, Tarján Rezsőről elnevezett Tarján-díjjal az informatika oktatásában, népszerűsítésében kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket díjazza.

 • Abán Csaba - Baptista Pedagógiai Intézet: Az NJSZT Robotika Szakosztály alelnöke, évek óta a Neumann Társasághoz kötődő Magyar Ifjúsági Robot Kupa budapesti ligáinak szervezője, és emellett kiemelkedő eredményeket elérő felkészítőtanár. Diákjai töretlenül nyernek jelentős díjakat, ezzel erősítve Magyarország hírnevét a RoboCupJunior világversenyen.

Erdősné dr. Németh Ágnes, Abán Csaba és dr. Beck György
Erdősné dr. Németh Ágnes, Abán Csaba és dr. Beck György

 • Görbe László - Piarista Rend Magyar Tartománya: több évig volt a Budapesti Piarista Gimnázium és a Szent Margit Gimnázium igazgatója. Nevéhez fűződik az első magyar középiskolai informatikatanárról, Kovács Mihály életéről írt monográfia, amely hozzájárult ahhoz, hogy Kovács Mihály nemcsak a piarista pedagógiában, de a magyar informatikatörténetben is elfoglalja az őt megillető helyet.

Erdősné dr. Németh Ágnes, Görbe László és dr. Beck György
Erdősné dr. Németh Ágnes, Görbe László és dr. Beck György

 • Nikházy László - ELTE Informatikai Kar: a teljes magyar informatikai diákolimpiai csapatot tanította, készítette fel a válogatóversenyre, a különböző nemzetközi olimpiákra, nemzetközi megmérettetésekre. Kiemelkedő tagja volt a hazai rendezésű 2023-as IOI Nemzetközi Informatikai Diákolimpia szakmai vezetésének, az ő vezetésével összeállt csapat beüzemelte, kitapasztalta és tesztelte a nemzetközi informatikai diákolimpiákon használt értékelő szoftvert. Részt vesz az NJSZT által szervezett versenyek feladatainak kitalálásában, a tesztadatok elkészítésében és lektorálásában.

Erdősné dr. Németh Ágnes, Nikházy László és dr. Beck György
Erdősné dr. Németh Ágnes, Nikházy László és dr. Beck György

Társaságért emlékplakett

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság az emlékplakettel kiemelkedő munkát végző munkatársak több éves áldozatos munkájának elismerését fejezi ki.

 • Dettai Eleonóra - könyvtáros, Neumann Társaság Informatikatörténeti Fórum projekttitkár: tevékenységével jelentősen hozzájárul az Informatikatörténeti Adattár (itf.njszt.hu) virtuális gyűjtemény fejlesztéséhez és naprakészen tartásához.

Erdősné dr. Németh Ágnes, Dettai Eleonóra és dr. Beck György
Erdősné dr. Németh Ágnes, Dettai Eleonóra és dr. Beck György