Beszámoló a Digitális készségek megújítása című eseményünkről

Társaságunk 2023. november 22-én, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) EPALE Magyarország felkérésére szervezte meg a minikonferenciának is beillő rendezvényt, mintegy 50 résztvevővel.

A digitális készségek megújításának témájáról hat felkért szakértő adott elő, a saját szakmai területüket fókuszba helyezve. Az alábbiakban összefoglaljuk a program szerinti sorrendben elhangzott előadásokat.

Kürtössy Nándor zenei producer, a PTE Művészeti Kar elektronikus zenei médiaművész szakos hallgatója történeti áttekintést adva tért rá a mai digitális zenealkotási lehetőségekre, kiemelve, hogy bár ugyanazok az eszközök, melyekkel már könnyedén lehet „zenét szerezni”, rendelkezésre állnak, de ettől még természetszerűen nem minden digitálisan megalkotott zenedarabból lesz műalkotás.

Molnár Tamás – VFX Artist (vizuális effekt alkotó) gyakorlati példákkal illusztrálta a filmkészítés digitalizációjának útját, ami ma már odáig jutott, hogy semmi nem az, aminek látszik. És noha bizonyos filmeket úgy hirdetnek, hogy abban minden valódi, de az előadó szerint ilyen manapság már nem létezik, mert a digitális eszközök használata nem megkerülhető.

Dr. Zádoriné Mező Éva – az Innovatív Képzéstámogató Központ ReferNet koordinátora ismertette azokat a lehetőségeket, melyeket az európai uniós pályázatok nyújtanak a vállalatok, vállalkozások számára, a működésük, folyamataik, tevékenységük digitalizációjára. Ugyan azt senki nem kérdőjelezi meg, hogy a digitalizációra szükség van, mégis még mindig nagy a lemaradás.

MI @z MI? – Hogyan viszonyuljon a mindennapok embere a mesterséges intelligencia mai megjelenéseihez? címmel tartott előadásában Dr. Turcsányi-Szabó Márta, az ELTE Informatikai Karának habilitált egyetemi docense, és egyben az oktatási innovációért felelős dékáni biztos, a mesterséges intelligenciáról elhangzott releváns akadémiai előadásokat gyűjtötte csokorba, ezzel támogatva azokat, akik a MI témájáról bővebb, hiteles ismeretekkel szeretnének gazdagodni. Az előadó ezenkívül számos gondolatot vetett fel, amely a MI-hez való viszonyulásunkról szól és tudatosítja azt.

Igen hasonló címmel: Mire jó a MI? – miért fontos, hogy értsük a mesterséges intelligenciát? az előadó, Merényi Ádám – oktatási digitális transzformáció szakértő, a Microsoft Magyarország Kft. oktatási üzletágának a vezetője, a Microsoft mesterséges intelligencia portfólióját ismertette, valamint azt, hogy az oktatásban és a kutatásokban hogyan használható fel a MI. 

Szalay Imre, a Neumann Társaság igazgatója a digitális oktatási környezetben megvalósuló tudásértékelés lehetőségeiről és problémáiról beszélt, mely értékelés-típust már az ICDL vizsgarendszerbe is bevezettük.

Szalay Imre előadása

Végezetül előadásában röviden beszámolt a Neumann 120 emlékév szerteágazó rendezvénysorozatáról, melyet a társaság névadója születésének 120. évfordulója tiszteletére hívott életre.

A rendezvény megtekinthető felvételről, a Neumann Társaság Youtube csatornáján.