Az NJSZT iTF Adattár személyi „állományának” 2023. évi bővülése és érdekességek

Az ITF Adattár személyi rovata mintegy 890 kollégánk és néhai kollégánk személyi alapadatait és szakmai munkásságának fontosabb állomásait, jellemzőit őrzi – nagy többségében az 1990. előtti évekből, tehát valóban történeti, sőt – számítástechnikai szempontból - „történelmi” időkből.

Az Adattárban ma már mindenki megtalálható, aki munkásságával jelentősebben hozzájárult a hazai informatika kialakulásához és fejlődéséhez; ugyanakkor majdnem mindenki, akik a kezdeti évtizedekben valamely csekélységgel is „emlékezetessé” tette munkásságát; továbbá nagyon sokan, akik e szakterültnek „csak” egyszerű dolgozói, résztvevői voltak az úttörő időkben, és nevüket, személyiségüket sikerült felidézni, megőrizni.

Nemrég óta az NJSZT és HTE (Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület) között létrejött együttműködés keretében a testvér egyesület ajánlására és közreműködésével a híradástechnika, hírközlés, távközlés stb. műszaki, tudományos, oktatási vagy épp szervezési területeinek „történeti” személyiségei is bekerülnek az adattárba, hisz mára teljes bizonyságot nyert, hogy a számítástechnika/informatika fejlődése elválaszthatatlan e másik műszaki szakágtól. Ők – jelenleg 69-en - a teljes állományból itt külön kigyűjtve is áttekinthetők.

A teljes személyi Adattár a 2023-as évben 61 személy adatlapjával bővült; közülük 11 kollegánk már sajnos csak emlékeinkben, illetve munkásságuk eredményeiben él. Kiemelve néhány közismertebbet közülük (szubjektív válogatás, minden minősítő megkülönböztetés nélkül): a sokak által ismert, mindenhol aktív társadalmi szerepet vállalt Kelen András; a számos nagy disztribúciós céget hazánkban elindító Kertész Gábor; az egészségügy-informatika kutatás és oktatása egyik első felelős megszervezője, Mónos Emil dr. és kollégája, Fedina László dr.; a távközlési iparág meghatározó újkori szervezője, a korán elhunyt MATÁV vezető, Tölösi Péter; és az Amerikában tevékenykedett világhíres látáskutató: Julesz Béla.

Julesz Béla
Kiválóságunk, Julesz Béla, hátterében egy "visual pattern recognition" kutatáshoz szolgáló mintázattal...

Ugyancsak megkülönböztető értékelés nélkül, inkább talán csak érdekesebb pályájuk vagy kiemelkedő eredményeik alapján némi szubjektivitással megemlítünk most néhányat a frissen bekerült közöttünk élők közül is: Fritz József matematikus akadémikus; Hangos Katalin, rendszer- és irányításelméleti tudós; a Pellionisz fivérek; az ismert egészségügy-szervező Szilasi Anna

Budapest, 2023. január 21.

Breuer Pál