Az ICDL bizonyítvány elismerése a Pécsi Tudományegyetemen

2025-től az ICDL bizonyítvány jelentős többletpontot ér a Pécsi Tudományegyetemen

Az ICDL egy olyan nemzetközileg elfogadott mérce, amely pontosan tükrözi a digitális műveltséget – és rugalmasságát, hasznosságát egyre többen értékelik. Nagy örömmel adunk hírt arról, hogy a Pécsi Tudományegyetem a 2025-ös felvételi eljárási évtől kezdődően intézményi többletpontokat ad az ICDL bizonyítványokért. Nem is keveset: a 4 modulos Base ICDL bizonyítvány 25, a 7 modulos Standard 50, a 4 modulos Profi bizonyítvány pedig 75 intézményi plusz pontot jelent. Az ICDL-bizonyítványok fajtáiról, teljesíthetőségéről ide kattintva tudható meg több információ.

Az ICDL-bizonyítványok – mint a digitális tudás nemzetközileg egységes tanúsítványai – ilyen irányú és fokú elismerésével a Pécsi Tudományegyetem csatlakozott az úttörő, a bizonyítványt már korábban elfogadó egyetemek sorához, úgymint: Budapesti Műszaki és Közgazdaságtudományi Egyetem, Óbudai Egyetem és Milton Friedman Egyetem. A felsőoktatási felvételi eljárások során az egyes intézmények a saját hatáskörükben rendelkeznek az általuk elismert, beszámítható tudásterületekről és többletpontszámokról, így az ICDL-bizonyítványokért nyújtott többletpontszámok mértékéről is, melyek a fenti intézményeknél is eltérnek. Kattintson ide, hogy megtudja, melyik intézmény hány pontot ad az ICDL-bizonyítványért.

1

Itt jegyezzük meg, hogy az ICDL-tudás nemcsak az informatika tudományterületén hasznosítható, sőt! Hiszen marketinges feladat tetszetős prezentációt készíteni. A döntéselőkészítés költségvetési anyagait általában pénzügyesek végzik, tudniuk kell tehát átláthatatlannak tűnő adatsorokat átláthatóvá tenni, táblázatos formában, grafikonokkal színesítve kimutatni. A covid óta tudjuk, a tanárok az online órákat higgadtan, magabiztosan kell megtartsák, és ezt csak úgy tudják, ha jól ismerik kell az erre szolgáló kommunikációs lehetőségeket, beavatkozási funkciókat. Ugyancsak a tanároknak és a szerkesztőknek – de voltaképpen mindenkinek – ismerniük kell egy dokumentum, egy kiadvány ízléses megjelenését lehetővé tevő szöveg- és képszerkesztési lehetőségeket, több szerkesztő esetén még a korrektúrázási funkciókat is. Online kooperáció és IT biztonság nélkül pedig ma már lényegében nincs felelős munkavégzés. A sort folytathatni felesleges, hiszen könnyen belátható, hogy korántsem csak az IT-s szakma hasznára válik a digitális írástudás.

Mindenesetre mi nagyon örülünk a Pécsi Tudományegyetem döntésének – és köszönjük Gyurák Gábor tanár úrnak és a Baranya Megyei Területi Szervezetünknek, hogy segítettek és segítenek az ICDL-lel kapcsolatos tudások terjesztésében az egyetemi életben.

Egyúttal tisztelettel kérjük a többi felsőoktatási intézményt is, hogy éljenek a lehetőséggel – a jövő digitális állampolgárainak és a jövő egyetemi polgárainak érdekében!

Képes Gábor

Címke