Rekordszámú résztvevő a szegedi ITK Digitális Témahét rendezvénysorozatán

Kónya Orsolya beszámolója

(Fotók: Dallos Zsolt, ITK)

Informatika Történeti Kiállításunk 2024. április 9-12. között ismét részt vett a Digitális Témahét programsorozatban, melyen a négy nap alatt összesen 1119 diák vett részt.

1

Célunk elsősorban az volt, hogy minél szélesebb körben, minél konkrétabb képet adjunk az aktuális informatikai fejlesztésekről, a mesterséges intelligencia eszközeiről, felhasználási, alkalmazási területeiről, megtévesztéseiről, csalafintaságairól. A négynapos programsorozatunkban minden nap más-más témákkal, előadásokkal, interaktív foglalkozásokkal vártuk a diákokat.

Témáink és előadónk a következők voltak:

Dr. Németh Gábor, az SZTE TTIK Informatikai Intézet -Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszékének egyetemi adjunktusa „Hogyan különböztessük meg a mesterséges intelligencia által generált képeket a fényképezőgéppel készült képektől?” c. előadásában a diákok megismerhették, hogyan működnek a napjainkban népszerű képgeneráló algoritmusok, valamint azt is megtudhatták, hogy a fényképezőgéppel készített képek kapcsán hogyan segíthet az árnyékok és fényforrások viszonya, a színszűrő rács és a szenzorzaj mintázata a digitális fényképek és a mesterséges intelligencia által generált képek megkülönböztetésében.

2

Dr. Antal Gábor, az SZTE TTIK Informatikai Intézet- Szoftverfejlesztés Tanszék egyetemi adjunktusa előadásán az érdeklődök megismerkedhettek közelebbről is a nagy nyelvi modellek alapjaival, működésével. Ezek közül talán a legkiemelkedőbb a ChatGPT alapjául is szolgáló Generative Pre-trained Transformer (GPT) modell, ami szintén bemutatásra került az előadás folyamán. A látogatók megismerkedhettek a promptolás fogalmával is, valamint olyan technikákról is szó esett, melyek segítségével jobb választ kaphatunk a modellektől. Az előadás során néhány gyakorlati példa is bemutatásra került, továbbá választ kaphattunk arra a kérdésre is, hogy lehetséges-e vagy éppen érdemes-e a ChatGPT-vel megíratni a házi feladatainkat, és érdemes-e vakon megbízni a modellek által adott válaszokban.

3

 

Krnács András a Safer Internet program oktatója a biztonságos internethasználatról adott elő. A téma az internet használata során felmerülő biztonsági problémák voltak. Elhangzott, hogy a technikai megoldások nem elegendőek, fontos az emberi tényező is. A felhasználóknak olyan magatartást kell tanúsítaniuk, amely segít a veszélyek elkerülésében. A hangsúly a megelőzésen van, a már megtörtént bajt nehezebb orvosolni. Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy az offline világ jogszabályai érvényesek az online térben is, így a személyiségi jogok, a szerzői jogok tiszteletben tartása fontos az internetezés során.

4

A Kreatív Információtechnológia Egyesület, másnéven a Creativ_IT szervezésében 5 nagy informatikai cég (evosoft Hungary Kft, GE HealthCare, Zengo Kft, Deutsche Telekom IT Solutions, FIT Solutions Kft) standokkal, interaktív foglalkozásokkal várta diákjainkat. Játékos feladataikkal a tesztelésre, a megfelelő feladatleírás mikéntjére vezették rá a diákokat. Saját fejlesztésű szoftvereiken, kvízkérdések megválaszolásával gyűjtött pontok segítségével Szeged térképén navigálhattak a résztvevők. Emellett virtuális valóság-élményben is részük lehetett. IT-aknakereső játékban pedig csapatmunkában teljesíthettek különböző küldetéseket.

5

Bízunk benne, hogy a résztvevők számos olyan új információt hallottak és gyakorlati példát láttak, melyet a jövőben hasznosítani tudnak.

A Neumann Társaság nevében köszönjük mindenkinek a közreműködést!

Kónya Orsolya