Horváth Iván halálára

A digitális bölcsészet úttörőjétől búcsúzunk

"Ha a kifejezést szigorúan alkalmazzuk, valószínűleg ez a Balassi-kiadás a világ első internetes szövegkritikai kiadása. Első (1.0) változatát 1998. november 30-án publikáltuk a hálózaton, és mutattuk be az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság (OMFB) szakértőinek.

S ha a kifejezést lazán alkalmazzuk, akkor is: tudomásunk szerint ennek a Balassi-kiadásnak az előzménye volt a világ első internetes forráskiadása. A 0. változatot (a Balassa-kódex Vadai István által készített betűhű átírását, összekapcsolva a kódex Szedmák Sándor és munkatársai által készített nagyfelbontású fényképhasonmásával, Horváth Iván szerkesztésében) 1993. november 30-án mutattuk be a hálózaton a szakértőknek."

- írja Horváth Iván és Tóth Tünde a BBOM előszavában.

Vitézek, mi lehet e széles föld felett szebb dolog a gépeknél?

Horváth Iván világa
Horváth Iván professzor, a 70-es években használt peremlyukkártyás válogató eszköz - és néhány műve.

Iván jól látta az irányt a 90-es években. Ezért volt ünnep bejárni az óráira, még ha próbált is "elriasztani" - füllentettem, hogy tíz ujjal tudok gépelni, hogy maradhassak a szemináriumán. Öt évig, azaz tíz félévig. Proszemináriumon, majd szemináriumokon, Balassiról, reneszánszról, bölcsészettudományi informatikáról. Máig tartó barátságokat alapoztak meg a csoportjai. Az órái meg a pályámat, IT és bölcsészet határán.

Javítások, véletlenek, nem kalkulált hibák, hálózatos könyvek, több helyen való megőrzés és a legjobb adattárolók, a kőtáblák. Iván varázsos gondolatai.

Mint az informatikai eszközöket és gondolkodásmódot használó és tudománya részévé tevő bölcsész, a peremlyukkártyáktól jutott el a hálózati "gépeskönyvekig": már ez önmagában szép teljesítmény. Tanári és kutatói munkája nemzedékekre volt nagy hatással - irodalmi adatbázisa, online kritikai kiadásai pedig világelső alkotások a maguk nemében.

Úgy hiszem, a jó élet és a szép elvek jobban érdekelték a gépeknél is. Meg az igazán ütős tréfák. A lehengerlő lelkesedését és szemtelen kíváncsiságát legalább annyira irigyelem, mint a műveltségét. Azt a jellegzetes kézdörzsölgetést, amikor valamelyik kedvenc témájáról beszélt.

"- Milyennek álmodná meg a jövő irodalomoktatását, hogy szerethető legyen?
- A tanárt is békén kell hagyni, hogy legyen ideje művelődni... Unatkozni... És unaloműzésből elővenni egy regényt. (...) És a diáknak is szabadidő kellene. Azt akarom, hogy a magyartanár olvasson regényt. Azt akarom, hogy a gyerek olyan tanárt lásson, aki imádja a regényolvasást. És ő is, ha akar, elővegyen egy regényt. Ezt csak így lehet elérni: szabadidő. Ennyi kell... De ennyi kell!
"

Ezt az idézetet minden fórumon terjesztem. Hátha valakik, akiket illet, végre megértik és végre hallgatnak rá.

A Mennyország olyan, mint az Egyetem - mondta Szenczi Molnár Albert után (szabadon) Horváth Iván, amikor a 70. szülinapján köszöntöttünk a Bölcsészkaron. Az Egyetem olyan, mint a Mennyország.

Egyetem és Mennyország. Mindkettőben helye van...

Nyugodj békében, Horváth Iván (1948-2024)! A digitális bölcsészet (vagy ahogy ő hívta: bölcsészettudományi informatika) úttörőjétől, bizonyos szempontból előfutárától búcsúzunk. 

Képes Gábor

 

Életrajza:

Horváth Iván - ITF, NJSZT Informatikatörténeti Fórum

Úttörő munkái:

Répertoire de la poésie hongroise ancienne (RPHA) (f-book.com)

Balassi Bálint összes verse, hálózati kritikai kiadás, (C) 1998 (elte.hu)

Egyik legfontosabb műve:

Horváth Iván: Magyarok Bábelben (elte.hu)

Videoportréja - a szabadidővel kapcsolatos idézet forrása -, beszélgetőtárs: Talyigás Judit

Horváth Iván portré (youtube.com)