Dr. Csaba László

Név

Csaba László

Bemutatkozás

Csaba László 1958-ban végzett az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem Természet Tudományi Karán, fizikusként. Diplomája megszerzése után a Beloiannisz Híradástechnikai Gyárba került gyártmánytervezőként, a Mikrohullámú Fejlesztési Osztályra.
1974-ben az Akadémiai Számítóközpontban a számítógép-hálózati kutatások vezetője lesz. A hetvenes években ezek a kutatások szigorúan embargósak voltak, így nehéz volt bekapcsolódni a nemzetközi világba. Csaba Lászlónak meghatározó szerepe volt abban, hogy Magyarország az európai kutatói közösség tagjává válhatott. 1989-re létrehoztak egy, a nemzetközi szabványoknak megfelelő X.25-ös adathálózatot, amely része lett a nemzetközi X.25-ös hálózatoknak. Mindez nagy lökést adott a hazai fejlesztéseknek, és segítette annak a gerinchálózatnak a létrejöttét, amely lehetővé tette az Internet szolgáltatás elterjesztését Magyarországon.
Csaba László az IIF, később az NIIF program Műszaki Tanácsának elnöke volt hosszú éveken keresztül, és kinevelte azt a szakember gárdát, akik később sikeresen folytatták a hálózat fejlesztését és működtetését. Ezért a teljesítményéért megosztott Széchenyi díjat kapott Bakonyi Péterrel együtt.