Dr. Péceli Gábor

Név

Péceli Gábor

Bemutatkozás

A BME-n szerzett kitüntetéses villamosmérnöki oklevelet 1974-ben, azóta folyamatosan a Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszékén dolgozik:

1988 óta tanszékvezetőként, 1989 óta egyetemi tanári beosztásban. Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora. Szakmai tevékenysége komplex méréstechnikai alkalmazásokhoz, beágyazott információs rendszerek modellezéséhez és tervezéséhez, valamint újrakonfigurálható rendszerek tranziens jelenségeihez kötődik. Számos hasonló témájú hazai és nemzetközi kutatási-fejlesztési projekt témavezetője, ill. közreműködője. Szakmai munkájának elismeréseként 2005-ben Charles Simonyi Kutatói Ösztöndíjban részesült. A 2005-ben az NJSZT keretei között létrejött, Beágyazott és Ambiens Rendszerek Innovációs Műhely egyik kezdeményezője volt, a közösség elnökének választotta.

1998-tól a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlési képviselője volt, 2000-2005 között a Számítástechnikai és Automatizálási Bizottság elnöke.

2007-től az Akadémia levelező tagja. 1999 óta IEEE Fellow, 2001-2002-ben a Villamosmérnökök Magyarországi Egyesületének (IEEE Hungary Section) elnöke.

A Bologna-i folyamathoz kapcsolódóan szakterületén jelentős szerepet vállalt a kétciklusú képzésre történő áttérés tartalmi és formai részleteinek kidolgozásában.