Lovas Lajos - Törzsszövetség

Lovas Lajos: Törzsszövetség

Lovas Lajos új könyvének már a címe is egy szójáték: egyrészt az államalapításra, a társadalom korai szervezettségét képviselő törzsekre utal, másrészt pedig a fa törzsére - mert a fák különleges jelentőséget kapnak ebben az ellenállhatatlanul humoros kötetben. Persze ne holmi faviccekre gondoljunk: Lovas Lajos regénye remekül megírt jövőkép egy, a technikai civilizáció legfontosabb vívmányaitól megfosztott, erősen megfogyatkozott emberiségről. Ez alapján lehetne baljóslatú is, de sokkal inkább emberszerető, optimista szemléletű írás ez, amelyben a kihívásokat a szereplők könnyedén veszik, amelyben egy kis hedonizmus megfér a világ újraszervezésével járó problémák mellett – és a földönkívüli, magasabb rendű értelemmel való találkozás is mókásabb annál, mint azt a jelenés vallásos áthallásai alapján sejthetnénk.

A posztapokaliptikus élet egy vérbő utazási kalandregény lapjain bontakozik ki előttünk. A kiindulópont, hogy főhősünk a munkahelyén azzal szembesül, hogy elment az elektromos áram és különös módon az emberek jó része is eltűnik a környezetéből, sőt! az utcák is kihalnak: filmszerű. Ha nem is újszerű, de roppant hálás kiindulópont, hisz kinek a fantáziáját ne izgatná, hogy mihez kezdene a világgal, ha egyszer csak szabad bejárása lenne mindenhova – és szinte korlátlan hozzáférést kapna a világ műkincseihez és raktáraihoz?

A kiadó Moldova György és Douglas Adams törvénytelen (fene)gyerekének titulálja a szerzőt, s meglehetősen közel jár a valósághoz, hiszen a science-fiction tematika keveredik a regényben a mai magyar valóság meglehetősen pontos ismeretével.

Lovas Lajos egyébként – a mellett, hogy több Zsoldos Péter-díjjal is kitüntetett sci-fi író, a magyar szatirikus sci-fi egyik jellegzetes képviselője - egy országos közgyűjtemény, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet főigazgatója, aki korábban dolgozott minisztériumi középvezetőként éppúgy, mint polgármesterként, de belülről ismeri a hírügynökségek és a szerkesztőségek életét is.

Ez az élettapasztalat átsugárzik a könyvön: amelynek szereplői minisztériumi emlékeket idéző bürokraták és irodisták, filosz csodapókok és intrikusok, meg nem értett zsenik és örök túlélők. Így aztán a Törzsszövetség lapjain nemcsak az embernél magasabb rendű civilizáció erejével szembesülünk – amely történetesen a földi növényvilág bizonyos fajaival áll rokonságban, így aztán nem tanácsos az élő fába belekötni! –, de azzal is, hogy a megtizedelt emberiség, és azon belül a megtizedelt magyarság hogy próbál érvényesülni az új körülmények között. Olykor hagymázas álmok megvalósításán ügyködve, olykor legegyszerűbb ösztönvilágunk üzeneteire hallgatva.

Valós tragédia, brutalitás nem árnyékolja be a kötetet – bár a fentebb leírt „megtizedeltség” ezt is sejtethetné -, van az egész cselekményben valami meseszerű, ami roppant szórakoztatóvá teszi a könyvet. De azért az ügyesen összeszőtt ötletek, tréfák, a pergő párbeszédek nem tét nélküliek. Moldova György alighanem jót derül rajta, ha olvassa: amikor a megmaradt magyar miniszterek egyike a megmagyarázhatatlan katasztrófa után újra kívánja szervezni a mezőgazdaságot (használható gépek és modern technika hiányában), azt mondja: menjenek el a Hadtörténeti Múzeumba, ott kiegyenesített kaszából van elég, azokat vissza lehet görbíteni, hogy újra aratásra használhassák őket.

A Törzsszövetség nemcsak a két kiváló elődöt, Moldova Györgyöt és Douglas Adamset idézi fel, de a pikareszk regények évszázados hagyományát is, no meg a jó magyar ponyváét, amelynek Rejtő Jenő a koronázatlan királya. És persze, ha már a sci-fi szigorúan őrzött természetvédelmi területén maradunk: Arkagyij és Borisz Sztrugackijt, akik a Hétfő szombaton kezdődik című zseniális művükben éppoly találó módon ábrázolták a Szovjetunió derék kutatóprofesszorait és hivatalnokait (elvarázsolt varázslók képében), ahogy Lovas Lajos teszi a mai Magyarország szereplőivel a Törzsszövetségben.

Ez a könyv kiváló nyári olvasmány, de akkor is örömmel újraolvassuk majd, amikor a levelek már lehullottak…

Lovas Lajos: Törzsszövetség, Metropolis Media, Galaktika Fantasztikus Könyvek, 2016

http://galaktikabolt.hu/termek/torzsszovetseg/

Képes Gábor