Több mint szellemi wellness: így tanulnak egymástól a tanárok

InfoÉra 2022

November 24-26-án két év kényszerű szünet után ismét személyesen találkozhattak az informatikatanárok az InfoÉra konferencián. A Zamárdiban lévő Hotel Wellamarin most szellemi wellnessnek adhatott otthont: lehetőség volt tapasztalatcserére, az új, digitális kultúra című tantárgy bevezetésével és a tananyagban az algoritmizálás hangsúlyos megjelenésével kapcsolatos viták folytatására.

A Neumann Társaság Grafikus programozás és Nemes Tihamér versenyeinek regionális versenybizottságaiban tevékenykedő kollégák a Nemzeti Tehetség Program támogatásával vehettek részt az Infoérán.

A 30 éves múltra visszatekintő informatikatanítási tanácskozáson ez alkalommal mintegy 180 fő vett részt. A plenáris előadások széles tartalmi spektrumára jellemző, hogy Kozsik Tamás, az ELTE IK dékánja a kvantumszámítógépek világába vezette be a közoktatás képviselőit (mondván: a kvantumszámítógépők már a spájzban vannak!), míg Benczúr András professzor Neumann János A számológép (más fordításban: számítógép) és az agy című munkájából vezette le az infoszféra forradalmát. A Neumann Társaság szervezésében jövőre Neumann 120 jubileumi évet tartunk, melyben mindenképp teret szánunk a professzor által megfogalmazott gondolatoknak.

Szintén plenáris előadáson szólalt meg a diákolimpiai közösségből hazánkban is ismert holland Eljakim Schrijvers, ő az informatikai gondolkodás tanításának fontosságáról beszélt.

InfoÉra
Eljakim Schrijvers

Itt tehát nemcsak alkalmazói és programozói ismeretekről van szó, hanem egy gondolkodásmódról, melynek tanítására, népszerűvé tételére a nemzetközi BEBRAS mozgalmat hozta fel példának – hazánkban ez is nagy sikerrel működik, e-Hód néven. Eljakim Schrijvers gondolatait alelnökünk, Erdősné Németh Ágnes tolmácsolta, hazai vonatkozásokkal is kiegészítve szavait.

InfoÉra

Prószéky Gábor professzor a számítógépes nyelvészet fejlődése kapcsán a mesterséges intelligencia módszerei által nyújtott új szolgáltatásokra és eredményekre hívta fel a figyelmet.

A későbbi közös, plenáris előadások a Dusza Árpád Programozóműhely tapasztalatait tekintették át  -mások mellett az egyik első magyar diákolimpikon, Marhefka István vezetésével -, míg a sokszor emlegetett mesterséges intelligencia frappáns és tartalmas bemutatását a Neumann Társaság alelnöke, Gulyás László prezentálásában ismerhették meg a tanárok.

Az InfoÉra folyamán három szekcióban folyt a munka, a témák közül csak néhány csomópontot sorolunk föl címszavakban: Publikálás a világhálón workshop, Programozás – játékok, Robotika az oktatásban, Programozás – tehetséggondozás, Érettségi, Oktatási tapasztalatok, Micro:Bit, Kisgyermekkori informatika, Élményinformatika, Szoftver rendszerek és használatuk, Problémamegoldás.

InfoÉra

Az előadók között Tarján-emlékérmes oktatók, Tehetséggondozási- és Közoktatási Szakosztályunk tagjai is nagy számban képviseltették magukat, többek között Erdősné Németh Ágnes, aki „az alapoktól az érettségin át a nemzetközi versenyekig” tekintette át a felkészülés lehetőségeit – és Pluhár Zsuzsa, aki a bitHÓDításról, azaz az e-Hód versenyről is mesélt az érdeklődőknek. A konferencia fővédnöke Benczúr András volt, míg a programbizottságban Horváth Gyula, Zsakó László és idei Életműdíjasunk, Juhász István is ismert a Neumann Társaság szakértői közül.

Az InfoÉra egyben az InfoDidact szakmódszertani konferenciának is helyet adott, amolyan Matrjoska-babaként, mert az InfoDidact-tartalmak a szekciókba ágyazva jelentek meg – viszont külön kiadványban is helyet kapnak majd. A versenyfelkészítők és a közoktatás, felsőoktatás különböző szintjein oktatók számára is üdítő szellemi élmény volt a konferencia, amely az oktatás manapság sokat emlegetett nehézségei mellett a pozitív, motiváló kihívásokra, fejlődési lehetőségekre fókuszált.

A tanácskozást egy kamarakiállítás is kiegészítette a neves informatikatanár, Hubert Tibor grafikáiból, amely legendás magyar informatikusok - köztük Neumann János és Dusza Árpád – arcképcsarnokaként emlékeztetett a múlt nagyjaira.

A konferenciát a Nemzeti Tehetség Program mellett az LSI Alapítvány - United Way Magyarország, továbbá ajándékokkal a DXC és a Novell is támogatta.

NTP

United WayLSI