Sziebig Andrea halálára

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy elhunyt Sziebig Andrea, a Kovács Attila-díj – Informatikai Újságírói Életműdíj egyetlen kitüntetettje. Sziebig Andrea programtervező matematikus volt eredeti végzettsége szerint, de biztosak vagyunk benne, hogy a magyar IT lapkiadás, újságírás nagyasszonyaként fog bevonulni az informatikatörténetbe.

1990-től az Alaplap című magazinnál dolgozott szerkesztőként, majd 1995-től az IDG-nél (International Data Group) folytatódott a pályája, ahol éveken át főszerkesztőként jegyezte a Computerworld hetilapot. 2003-ban útjára indította a német Vogel Burda keretében az ITBUSINESS magazint, amelyet főszerkesztőként irányított, majd 2007 végén kivásárolta, és 2008-tól ügyvezető-főszerkesztőként irányította.

Sziebig Andrea

Egyetértünk az általa alapított lap nekrológjával, amely kiemeli, hogy „egy komplex médiaportfóliót alakított ki, és az így létrejött platform megkerülhetetlen, piacvezető lett az ICT-piac szereplői számára. Az IT Business Club és egyéb magas színvonalú szakmai fórumok szervezésével és személyes részvételével lehetőséget biztosított az ICT (Information and Communications Technology) szakma és az információs társadalom szereplői számára párbeszéd folytatására és vitafórumok megtartására. Számos informatikai díj megálmodója, létrehozója (pl. ITBUSINESS AWARD, ITBEHAVIOUR AWARD, Top 25 díj stb.).”

Az általa alapított díjak között unikális volt az ITBUSINESS LEGENDARY AWARD, melyet akkori igazgatónk, Alföldi István egyedüliként kapott meg, erről idézzük fel akkori cikkünket:

LegendAI | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Andrea Az év informatikai újságírója díjat már 2007-ben kiérdemelte, majd 2022-ben elsőként kapta meg újonnan létrehozott Informatikai Újságíró Életműdíjunkat. A laudáció kiemelte, hogy egy komoly, elemző lappá fejlesztette az általa vezetett IT BUSINESS folyóiratot, továbbá egy olyan általános tájékoztató, szervező, szerkesztő munka köthető nevéhez, amely alapján maximálisan érdemes az Életműdíjra. 2023-ban Magyar Ezüst Érdemkeresztet vett át Novák Katalin államfőtől a magyar információs társadalom fejlődése és a hazai digitalizáció érdekében végzett példaértékű szakmai és közéleti tevékenysége elismeréseként.

Andrea hosszan tartó, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el április 22-én. A betegsége éveiben is őszintén csodáltuk életigenlését, családcentrikusságát. Példamutatónak tartjuk, ahogy József Attila szellemében („rendezni végre közös dolgainkat”) lezárta pályáját és a legnagyobb szeretetben búcsúzott el azoktól a kollégáitól is, akikkel esetleg a sűrű és izgalmas 90-es, 2000-es években szakmai vitái voltak.

A magyar informatikai közélet nagy alakja – és a Neumann Társaság által képviselt közösség, szellemiség jószívű, segítő támogatója távozott a személyében.

Emlékét megőrizzük!

AI - KG

Életrajza Informatikatörténeti Adattárunkban:

Sziebig Andrea - ITF, NJSZT Informatikatörténeti Fórum