Meghívó a Számolj utána! - Mechanikus számológépek A-tól C-ig című időszaki kiállítás megnyitójára

Nyilvános, múzeumi kiállításon először látható, különleges magángyűjteményt mutat be a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) Szegeden, az Informatika Történeti Kiállításon.

Az adatmentés világhírű szaktekintélye, Kürti Sándor egy évszázad mechanikus számológépeit gyűjtötte össze. Van, amelyik 80 éve tökéletesen működik a bemutatott tárgyak közül. A háromkilós apróságtól a százgombos, asztali monstrumig terjed a skála. Többek között a híres Odhner, Brunsviga cégek gyártmányai, de a szovjet Felix típus is látható a tárlaton. Ami közös bennük, hogy ezek a tökéletes tárgyak egy posztapokaliptikus jövőhöz: áram nélkül is teljesítik funkciójukat, az oldalukon lévő „kurblival” vagy más, érdekes mechanikai megoldással működtethetőek.

A Számolj utána! az Informatika Történeti Kiállítás területén mutatkozik be: a látogatók egyben a két szinten, ezer négyzetméteren elhelyezett, világszínvonalú informatikatörténeti állandó kiállítást is megtekinthetik, így Kürti Sándor gyűjteménye a modern számítástechnika csodái: számítóközpontok szekrény méretű egységei – és az első PC-k és játékkonzolok mellett láthatóak.

A rendezvény ideje: 2016. március 9. 11.30

A rendezvény helyszíne: Informatika Történeti Kiállítás, Szent-Györgyi Albert Agora, 6722 Szeged Kálvária sugárút 23.

A megjelenteket köszönti: Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója

Megnyitó előadást tart: Képes Gábor, az NJSZT főmunkatársa

A kiállítást bemutatja: Kürti Sándor

A megnyitó után az Informatika Történeti Kiállítás is megtekinthető!

Nyitva tartás: http://ajovomultja.hu/kapcsolat/?lang=hu_HU 

További információ a sajtó részére: Képes Gábor (kepesg@njszt.hu )

Csatolmány(ok)Méret
Számolj utána! - Mechanikus számológépek A-tól C-ig (PDF)1.46 MB