IT Biztonság letölthető tankönyv

Vizsgamentesség

GINOP 6.1.2

Tudnivalók képző intézményeknek valamint magánszemélyeknek

A Digitális szakadék csökkentése projekt IKER képzéseit sikeresen elvégzők között bizonyára többen szívesen fejlesztenék tovább a tudásukat azért, hogy a munkaerőpiacon is elengedhetetlen informatikai készségeket szerezhessenek, és erről a világ csaknem 150 országában elismert nemzetközi bizonyítványt kaphassanak.
Fentieket megfontolva az NJSZT felajánlja, hogy azok a résztvevők, akik sikeresen teljesítik az IKER 2. szintű képzést, két ECDL modul alól – Számítógépes alapismeretek, Online alapismeretek – vizsgamentességet kapnak. Ez azt jelenti, hogy az ECDL BASE (4 modulos) bizonyítvány megszerzéséhez már csak 2 másik ECDL modulból kell vizsgát tenniük. (Az IKER 2-es tanusítvány megszerzésétől számított 2 éven belül igényelhető vizsgamentesség.)
Ezen kívül, a GINOP 6.1.2 projekt keretében vizsgázók most kedvezményesen regisztrálhatnak az ECDL vizsgarendszerbe: 6000 Ft helyett csak 5500 Ft-os regisztrációs díjat kell fizetniük.

A vizsgákat a jelentkezők az akkreditált ECDL vizsgaközpontokban tehetik le. A vizsgaközpontok listája megtalálható: http://njszt.hu/ecdl/vizsgakozpontok. A vizsgamentesség igényléséhez az IKER2 sikeres elvégzéséről kiadott tanúsítványt kell bemutatni a vizsgaközpontnál.

Amennyiben Ön már sikeres IKER 2. tanúsítvánnyal rendelkezik és szeretne élni a felajánlott 2 modulos vizsgamentességgel, töltse ki online jelentkezési lapunkat.
A fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdésük, észrevételük merül fel, keressenek minket az Országos ECDL Iroda bármelyik elérhetőségén.
Központi telefonszámaink: 06-1 472 2710, 06-1 472-2720, E-mail: ecdl [dot] iroda [desktop] njszt [dot] hu

Letölthető GINOP 6.1.2 szórólap

Előlap / hátlap

ECDL és OKJ

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) és a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) között 2007 májusában létrejött megállapodás értelmében az OKJ szakképesítéssel rendelkezők ECDL-vizsgamentessége a moduláris rendszerű Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményei tartalmazzák az ECDL, illetve annak egyes modulvizsgáinak követelményeit. Ily módon, aki megszerzi az adott szakképesítést, további vizsga nélkül folyamodhat ECDL-bizonyítványért; illetve - ha a teljes bizonyítvány nem is jár -, már a vizsgakártya kiváltásakor jóváírják azokat a modulvizsgákat, amelyeket a szakképesítés megszerzése során tett vizsgák alkalmával már teljesített.

Az ECDL-vizsgamentességben érintett szakképesítésekről részletes információ a Közlönyben való mindenkori megjelenést követően a honlapunkon is megjelenik: OKJ vizsgamentességek (az új OKJ-s rendszer szerinti)

További ECDL vizsgamentességre jogosító OKJ szakképsítések listája, illetve a vizsgamentesség feltételei megtalálhatók a működési szabályzatunk Vizsgamentesség c. fejezetében: Működési szabályzat - Vizsgamentesség

Gyakorlati tudnivalók a vizsgamentesség igényléséhez:

2013. szeptember 1-től megszűnt az OKJ-s bizonyítványok alapján korábban igénybevehető ECDL vizsgamentesség, amennyiben az OKJ-s képzés első napja 2013. szeptember 1-jét követően volt.

 1. Vizsgamentességet igényelni egyénileg az ECDL Irodánál, illetve az akkreditált ECDL-vizsgaközpontokon keresztül lehet, regisztrációs díj befizetése ellenében. (Részleges - bizonyos modulokra vonatkozó - mentesség esetén a regisztrációs díj megegyezik az általános regisztrációs díjjal, azonban az adott modulokból vizsgát tenni, így vizsgadíjat fizetni nem kell.)
 2. Az igényléshez a hallgatónak regisztrációs lapot kell kitölteni.
 3. A regisztrációs lapon kívül szükséges dokumentumok a következők:
  • OKJ bizonyítvány másolata,
  • a regisztrációs díj befizetéséről szóló igazolás (ha a vizsgaközponton keresztül jelentkezik, az NJSZT által kiállított számla teljesítése)
   (a regisztrációs díjakat ld.: Működési szabályzat - Díjtételek),
  • az 1997. november 1-1998. november 1. között számítógép-kezelő (használó) illetve szoftverüzemeltetői vizsgát tett jelentkezők számára igazolás arról, hogy a vizsgát a Magyar Közlöny 1997/93. számában a 16/1994 MKM rendelet módosított, 31/1997 sz. rendeleteként közzétett, bővített tematika szerint tették le.
  • Számítógép-kezelő (-használó) OKJ bizonyítványt 2001. szeptember 1-je, illetve szoftverüzemeltetői OKJ bizonyítványt 2001. október 1-je után szerzettek számára igazolás arról, hogy a képzést a fenti határidők előtt kezdték meg. Az igazolást az OKJ képzést végző intézmény állítja ki.
  • Diákok esetén diákigazolvány másolata
  • Amennyiben már rendelkezik ECDL vizsgakártyával, kérjük, annak EREDETI példányát is küldje be a fent megnevezett dokumentumok mellett - a vizsgakártya díját ez esetben levonjuk a regisztrációs díjból.

A mentesség igazolása és a központi rendszerbe történő regisztráció után az ECDL Iroda a bizonyítványokat a hallgatók címére, illetve kérésre a vizsgaközpont részére küldi meg, az átfutási idő 4-6 hét.

ECDL és érettségi

Az Oktatási Minisztérium és az NJSZT ECDL Irodája közötti megállapodás értelmében a 2004/2005-ös tanévtől kezdve az emelt vagy középszintű informatikai érettségi vizsgát jelesre teljesítők további vizsga nélkül, a mindenkori legkedvezményesebb regisztrációs díj befizetése ellenében igényelhetik az ECDL-bizonyítványt. Az ECDL-bizonyítvány igénylésére az érettségi bizonyítvány megszerzésétől számított két éven belül van lehetőség.

Az igénylés menete pedig a következő:

 1. Töltse ki a regisztrációs lapot és az érettségi bizonyítvány fénymásolatával együtt e-mailban (recepcio [desktop] njszt [dot] hu), faxon (06 1 472 27 28) vagy postai úton (Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, 1054 Budapest, Báthori utca 16.) küldje meg az ECDL Irodának "ECDL érettségi" jeligével.
  Kérjük, hogy előrehozott érettségi esetén a regisztrációs lapon a bizonyítvány sorszáma helyére a törzslap kivonat számát tüntessék fel. Amennyiben már rendelkezik ECDL vizsgakártyával, kérjük, annak EREDETI példányát is küldje be a fent megnevezett dokumentumok mellett - a vizsgakártya díját ez esetben levonjuk a regisztrációs díjból.
 2. A regisztrációs díjról a számlát/csekket a fenti dokumentumok beérkezését követően állítjuk ki és postázzuk.
 3. Fizesse be a regisztrációs díjat (5500 Ft) az általunk küldött csekken. A befizetett csekk másolatát postai úton vagy faxon vagy e-mailen keresztül küldje meg az ECDL Irodának.
 4. A bizonyítványt a befizetést igazoló csekkmásolat beérkezésétől számított 4-6 héten belül postán, ajánlva küldjük meg.
Csatolmány(ok)Méret
reglap_okj.doc52 kB
reglap_erettsegi.doc55.5 kB

Új ECDL