NJSZT Hírlevél - 482. sz. - 2024. 01. 10.

FÓKUSZBAN
Január 18. - Magyar Informatika Napja 2024. – REGISZTRÁLJATOK!

65 éve, 1959. január 21-én jelentették be a sajtóban az első magyar elektronikus - a Neumann-elvek alapján működő - számítógépet, a szobányi méretű M-3-at. Ezt tekintjük a magyar számítástudomány megszületésének; a bölcső, melyből felnőtt a hazánkban ma erős informatikai tudomány és vállalkozási paletta.

A Magyar Informatika Napja konferenciát erre emlékezve rendezzük meg támogatónknál, a 4iG-nél, 2024. január 18-án 14.00-18.00 óra között. Ezen az eseményen a szuperszámítógépektől a gépi látásig és a tehetséggondozásig egy sor friss, mai témáról, eseményről hallhatunk a Neumann Társaság 2023-as díjazottjaitól és az NJSZT szakosztályainak képviselőitől.

Január 18. - Magyar Informatika Napja 2024. – REGISZTRÁLJATOK!

Természetesen a jövő nagy kérdéseire hangsúlyt helyező konferencia alapját is Neumann Jánosnak és hazai követőinek öröksége jelenti.

Köszöntsük együtt, személyes találkozással a 2024-es évet – és a magyar informatikát! Regisztráljatok, amíg nem telnek be a helyek!

Magyar Informatika Napja - MIN2024 | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

TAGDÍJ FELHÍVÁS

Tagjaink figyelmébe! Szeretnénk emlékeztetni minden kedves tagunkat, hogy a tagdíj befizetésének határideje a tárgyév január 31-ig esedékes, tehát elérkezett a 2024-es évre vonatkozó tagdíjfizetés!

A tagdíj összege nem változott, a magas infláció ellenére sem. Nincs más teendőtök, mint belépni a tagi rendszerbe, és befizetni a jövő évi tagdíjat!

Ha ezzel kapcsolatban kérdésetek van, kérjük, tegyétek fel emailben Lendvai Orsinak (lendvai.orsolya@njszt.hu).

HÍRMOZAIK
Így emlékeztünk a születésnapon…

December 28-án lett volna kereken 120 éves Neumann János. A születésnapon egy videóösszeállítást tettünk közzé a 2023-as #neumann120 év ünnepi eseményeiről. Ha elkeveredett volna az ünnepek alatt az email-jeitek között, itt visszanézhetitek: A Neumann 120 emlékév képekben (youtube.com) .

Így emlékeztünk a születésnapon…

A jubileumon sajtóhírt adtunk ki, illetve az MTI is tisztelgett Neumann előtt. Mások mellett az Origo, a 24.hu, a Qubit, a Life.hu, a Raketa.hu, a MAZSIHISZ és Lovász László oldala is közölt összefoglalót Neumannról.

Kaleidoszkóp rovatunk bővítésén is dolgozunk, Neumann János életével és pályájával kapcsolatos érdekes linkekkel – hiányoltok valamit? Küldjétek el nekünk! Neumann 120 Kaleidoszkóp - Emlékév Neumann János születésének 120. évfordulója tiszteletére (njszt.hu)

Neumann 120 kiállítás a BME-n

Neumann Miniexpo címmel kimondottan a Z-generációt, a mai egyetemistákat célozza meg az OMIKK #neumann120 kiállítása.

Neumann 120 kiállítás a BME-n

Az idősebbeknek talán szokatlan Reels-videójuk - Facebook – célja a figyelemfelkeltés annak a korosztálynak, akik másodpercek alatt szereznek impulzusokat. Ha a hívószavak – Neumann, a sztármatekos! – ismerősek, nem véletlen, ezeket a címszavakat mi találtuk ki a diákok megfogására. A tárlaton a Neumann Társaság és a HUN-REN SZTAKI digitális tablói láthatók, a helyszínen a Neumann Jánoshoz méltó, mélyebb ismertetések is csonkítatlanul olvashatóak. A tárlatot Németh Krisztián tanár úr (BME) hardvertörténeti érdekességei egészítik ki, köztük BME-s pioneerunkra és Neumann-kortársra, Kozma Lászlóra emlékezve egy jelfogós számítógép memóriamodell!

Megnyílt a Neumann MiniExpo | BME OMIKK

Készülünk a FUGA-ba

Figyeljétek az njszt.hu és neumann120.hu honlapokat és social media oldalainkat, már csak azért is, mert ha lemaradtatok valamelyik jubileumi eseményünkről, az év elején még lesz néhány kiemelt alkalom pótolni!

Készülünk a FUGA-ba

A Magyar Elektrográfiai Társasággal való sikeres együttműködésünknek köszönhetően január végétől várhatóan Budapesten, a FUGA-ban lesz látható a Hommage a Neumann computer art képzőművészeti tárlatunk! Részletek hamarosan!

FUGA : : Budapesti Építészeti Központ | Kiállítások | Koncertek | Bemutatók | Könyvesbolt

KÖSZÖNET
Megyery Károly visszavonul

Megyery Károly kollégánk – aki már 2020-ban Neumann-díjat kapott iTF-projektvezetői munkájáért –, a rengeteg feladatból kissé hátrébb lépve a jövőben több időt szentelhet családjának. Karcsi az elnökségtől kapta a megbízatást, hogy az örökség terület két ága, a fizikai múzeum és az online ITF tevékenységek közötti hidat megerősítse, s hogy az Örökség még egységesebb és erősebb lába legyen a NJSZT tevékenységének.

Nehéz időszakban volt Megyery Károly a segítségünkre – és kiválóan bizonyította proaktivitását és rátermettségét, szegedi gyűjteményi raktárunk költözésekor, a COVID jelentette kihívások alatt, majd a mindennapi munkában. Az Informatikatörténeti Adattár és az Informatikatörténeti Kiállítás számos szállal, a kódok és a tartalom szintjén is össze lett kötve.

Megyery Károly visszavonul

Rendszerező és szervező munkája mellett az ITK-ban koordinálta a feladatokat, több más, fontos, megvalósult akció, program mellett a Telefónia és a Kézzelfogható logika (ördöglakat) kiállítás létrejöttében is számíthattunk a munkájára.

Most már a családdal, unokákkal többet foglalkozhat, a feladatok átadás-átvételéről az Informatikatörténeti Adattár és az Informatikatörténeti Kiállítás témában is gondoskodunk, utóbbiban Képes Gábor veszi át tőle a feladatokat.

Természetesen továbbra is számítunk Karcsi tanácsaira – és köszönjük az eddigieket!

GYÁSZ
Rényi Gábor halálára

Mély szomorúsággal értesültünk róla, hogy szilveszter napján elhunyt Dr. Rényi Gábor. A legendás vezető az innovációra, újdonságokra, értékekre való elképesztő érzékenységgel, a társadalom igényeire való nyitottsággal kereste az új lehetőségeket, új utakat. A magyar videojáték fejlesztés és játékipar hőskorának és aranykorának főszereplője volt, irányítása alatt az 1983-ban alapított Novotrade Rt – 1948 óta Magyarország első részvénytársasága – a játékfejlesztés világszerte ismert, sok szempontból unikális szellemi műhelye lett.

Rendkívül sikeres üzletember, IT-vezetői munkája mellett önzetlen segítőkészségéért is hálásak vagyunk, hiszen a Neumann Társaság közössége is mindig számíthatott rá. Az LSI Számítástechnikai Oktató Központ Alapítvány alapítójaként és – több mint 30 éven át – a United Way Magyarország segítőjeként, kuratóriumi tagjaként is bizonyította jó ügyekért való elkötelezettségét.

Rényi Gábor halálára

Köszönünk mindent, nyugodj békében, Gábor!

Életrajza az Informatikatörténeti Adattárban: Rényi Gábor - ITF, NJSZT Informatikatörténeti Fórum

A Novotrade-sztori, saját szavaival: Checkpoint 5x27: A Novotrade-sztori - IDDQD (blog.hu)

Nekrológja az United Way Magyarország oldalán: (1) Facebook

Búcsú Wirth professzortól
Búcsú Wirth professzortól

Január elsején elhunyt Niklaus Wirth, a világ egyik legismertebb informatikai személyisége. Hazánkban is rengetegen ismerték a nevét, még azok is, akik csak rövidebb kapcsolatba kerültek a számítástechnika, a programozás világával, hiszen az általa kifejlesztett Pascal programozási nyelv az informatikaoktatásban is rendkívül hasznosnak, tanulhatónak bizonyult. "A programozási nyelvek, a programozási módszertan, a szoftverfejlesztés és a hardvertervezés titánját veszítettük el", írta a szomorú eseménnyel kapcsolatban Bertrand Meyer, az Eiffel programozási nyelv atyja az X-en közzétett bejegyzésében. 

Meghalt Niklaus Wirth, a Pascal, az Euler és az Oberon programozási nyelvek kitalálója - Pascal - Prog.Hu